Autós demonstrációt tartanak a magánbenzinkutak, ha hétfőn nem tudnak megegyezni a kormánnyal a csődhullámmal fenyegető árstopról

gazdaság
2022 február 20., 16:14
comments 24

Autós demonstrációra készülnek és petíciót címeznek Orbán Viktornak a magánbenzinkutak üzemeltetői, ha hétfői tárgyalásukon sem történik előrelépés a kormánnyal. Emellett saját érdekérvényesítő szervezet létrehozását is tervezik a 480 forintos árstop miatt - derült ki az ATV Híradójából. Az árstopot május közepéig meghosszabbította a kormány, miközben a 95-ös benzin átlagára 520 Ft/l lenne, a gázolajé pedig 535 Ft/l.

photo_camera Egy autótulajdonos benzint tankol Csepelen egy töltőállomáson. Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Az üzemeltetők szeretnék elkerülni a csődhullámot, hiszen a benzinkutaknak már többe kerül az üzemanyag beszerzése, mint amennyiért eladhatják azt. Szombati cikkében írt arról Vég Márton, hogy az első benzinkút már be is zárt, mert havi félmilliós veszteséget okozott az üzemeltetőnek a hatósági ár. Kis kutak százaira várhat még ez a sors.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való tárgyaláson a magánbenzinkutak érdekeiket a Vállalkozók Országos Szövetsége képviseli. Perlusz László, a VOSZ főtitkára szerint akár néhány hét alatt is el lehet érni eredményt. Úgy véli, valamiféle közteherviselés jelenthetne megoldást, de az érintetteken egyéb módon, például célzott támogatással is ki lehetne segíteni.

A kisebb töltőállomásoknak már hetek óta komoly gondot okoz az árstop. Szlovákiából benzinturizmus indult meg a határhoz közeli kutakra, vannak kutak, ahol korlátozzák a kiadható mennyiséget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt