Autós demonstrációt tartanak a magánbenzinkutak, ha hétfőn nem tudnak megegyezni a kormánnyal a csődhullámmal fenyegető árstopról

gazdaság
2022 február 20., 16:14
comments 24

Autós demonstrációra készülnek és petíciót címeznek Orbán Viktornak a magánbenzinkutak üzemeltetői, ha hétfői tárgyalásukon sem történik előrelépés a kormánnyal. Emellett saját érdekérvényesítő szervezet létrehozását is tervezik a 480 forintos árstop miatt - derült ki az ATV Híradójából. Az árstopot május közepéig meghosszabbította a kormány, miközben a 95-ös benzin átlagára 520 Ft/l lenne, a gázolajé pedig 535 Ft/l.

Egy autótulajdonos benzint tankol Csepelen egy töltőállomáson.
photo_camera Egy autótulajdonos benzint tankol Csepelen egy töltőállomáson. Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Az üzemeltetők szeretnék elkerülni a csődhullámot, hiszen a benzinkutaknak már többe kerül az üzemanyag beszerzése, mint amennyiért eladhatják azt. Szombati cikkében írt arról Vég Márton, hogy az első benzinkút már be is zárt, mert havi félmilliós veszteséget okozott az üzemeltetőnek a hatósági ár. Kis kutak százaira várhat még ez a sors.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való tárgyaláson a magánbenzinkutak érdekeiket a Vállalkozók Országos Szövetsége képviseli. Perlusz László, a VOSZ főtitkára szerint akár néhány hét alatt is el lehet érni eredményt. Úgy véli, valamiféle közteherviselés jelenthetne megoldást, de az érintetteken egyéb módon, például célzott támogatással is ki lehetne segíteni.

A kisebb töltőállomásoknak már hetek óta komoly gondot okoz az árstop. Szlovákiából benzinturizmus indult meg a határhoz közeli kutakra, vannak kutak, ahol korlátozzák a kiadható mennyiséget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.