Az Egyesült Királyságban a koronavírus-fertőzöttekre vonatkozó karanténkötelezettség megszüntetését tervezik

külföld
2022 február 21., 06:00
comments 2

A brit oltási program kiemelkedő sikere és a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése lehetővé tette, hogy Nagy-Britannia a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhessen a személyi felelősség elvének alkalmazására a járványkezelésben - áll a londoni miniszterelnöki hivatal hétfői állásfoglalásában.

A Downing Street megerősítette: hétfő délelőtt kabinetülésen véglegesítik a kormány új stratégiáját, amely azt körvonalazza, hogy az ország miként tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal, és a tervet Boris Johnson miniszterelnök este részletezi a londoni alsóházban.

Korábbi jelzések alapján Johnson várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a héten hatályukat vesztik a még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések, ezentúl például nem lesz kötelező karanténba vonulnia a koronavírus-fertőzötteknek, a hangsúly a személyes felelősségérzetre kerül.

A kormányfő erre már a vasárnap befejeződött parlamenti szünet kezdete előtti utolsó alsóházi ülésnapon, február 9-én egyenes utalást tett. Akkori rövid tájékoztatójában közölte: február 21-én, a parlamenti szünet utáni első vitanapon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a jövőben együtt élni a koronavírussal.

Johnson azt már akkor bejelentette, hogy ha a biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a kormány a még érvényben lévő utolsó korlátozásokat is feloldhatja.

Boris Johnson hivatala hangsúlyozta: Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - a felnőtt lakosság 81 százaléka a koronavírus elleni oltás két alapdózisa mellett az emlékeztető, hatáserősítő harmadik vakcinaadagot is megkapta, és a koronavírus-fertőződéses esetek száma folyamatosan csökken.

A legutóbbi adatok valóban a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a vasárnap este zárult 24 órában 25 696, az utóbbi egy hétben 301 709 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében. Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 25,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében - mindenekelőtt a rendkívül fertőző omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt - még rekordot döntött: január 4-én 218 724 új koronavírus-fertőződést azonosítottak. A vasárnap kiszűrt új fertőződések száma így alig több mint a tíz százaléka a januári tetőzés idején mért adatnak. A vasárnap este zárult hétnapi időszakban 1011 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben, 19,3 százalékkal kevesebb, mint a múlt vasárnap véget ért egy hétben. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.