Ellenzék: Völner Pál? Kormányoldal: Gyurcsány Ferenc!

parlament
2022 február 21., 14:35
comments 1

A Parlament Orbán Viktor nélkül elkezdődött tavaszi ülésszakának első ülésén – ahol Jakab Péter bolondnak nevezte a kormánypárti képviselőket –, volt szép számmal kormánypárti öninterpelláció is, ezeket természetesen ezúttal sem közvetítettük.

A közelmúltban elhunyt képviselőkre emlékeznek az Országgyűlés plenáris ülésének kezdetén 2022. február 21-én.
photo_camera A közelmúltban elhunyt képviselőkre emlékeznek az Országgyűlés plenáris ülésének kezdetén 2022. február 21-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Z. Kárpát: Mennyi pénzzel károsította meg Völner és végrehajtói brigádja a magyar embereket?

A jobbikos Z. Kárpát Dániel interpellációt nyújtott be Orbán Viktorhoz, és azzal kezdte, hogy elképesztő, hogy a Fidesz-KDNP bolsevik stílusú frakcióvezetője mit engedett meg magának. Z. Kárpát azt kérdezte, kiszámolta-e a kormány, hogy mennyi pénzzel károsította meg Völner és végrehajtói brigádja a magyar embereket, hány család került veszélybe, és hogyan és miből kártalanítják a károsultakat. Z. Kárpát szerint a bankokkal lepaktáló kormány köteles érdemi választ adni.

Répássy Róbert államtitkár válaszolt, aki szerint az igazságügyi minisztériumnak sosem volt hatásköre a konkrét végrehajtási cselekményekre, ebbe csak a bíróságnak van beleszólása. A devizahitelesek megsegítéséért is megtett mindent a kormány, tehát amivel a jobbikos képviselő vádolja őket, az egy blöff.

Z. Kárpát szerint szégyen és gyalázat, hogy a forintosítással reklámozza magát a kormány.

Gurmai Zita: Varga Judit hogy tud felelősséget vállalni?

Az MSZP-s Gurmai Zita is Völner Pál korrupciós ügyeiről beszélt. Arról érdeklődött, Varga Judit tudott-e Völner ügyeiről, és ha nem, hogy tud felelősséget vállalni a minisztériumért.

Répássy Róbert államtitkár azzal kezdte, hogy Gurmai Zita Gyurcsány Ferenc régi szövetségese, és vajon hogyan is vezették az országot, amikor a miniszterelnök a frakció előtt bevallotta, hogy éveken át hazudott. Répássy a „lopakodó korrupció” kifejezésre azzal reagált, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszakban nyílt korrupció volt, az volt Magyarország történetének egyik legkorruptabb korszaka. Répássy szerint eljárás folyik, és az ügyészség eldönti majd, ki ellen emel vádat, és a bíróság állapítja meg a felelősséget, tehát amit Gurmai állít, vagy igaz, vagy nem. A törvény mindenkire vonatkozik – mondta Répássy, azt kérve, hogy legalább a büntetőügyi állításokkal várja meg az ítéletet. Egyébként „az érintett államtitkár azonnal lemondott”, egyébként meg a Szombathelyen induló Czeglédy Csaba is gyanúsított.

Gurmai szerint csak a kérdésre nem kapott választ, de ott ülhet a Parlamentben Boldog István, Simonka György és Farkas Flórián is, tehát ennyit a független ügyészségről. Kövér László belefojtotta a szót.

Arató Gergely: Hol van miniszter asszony?

A DK-s képviselő felháborodott, hogy Varga Judit olyankor nem jön be, amikor az összes képviselőnek kérdése lenne hozzá, és erkölcsi kötelessége lenne megjelenni. Arató szerint Magyarország nem jogállam, és ez zsebbe és húsba vágó kérdés. Arató szerint akkor sem indul eljárás, mint amikor az Elios-ügyben teljesen világos, hogy kinek az érdekében mi történt, miközben Iványi Gáborra ráküldik a NAV-ot, mert az ő tevékenysége rámutat arra, milyen képmutató a kormány, amikor kereszténységről beszél. Répássy szerint Varga Judit érez-e felelősséget azért, hogy Magyarország nem jogállam? - kérdezte Arató.

Répássy azzal jött, hogy Arató hat évig volt államtitkár Gyurcsány és Bajnai alatt, tehát a korrupció avatott szakértője. Megint azt mondta, hogy eljárás folyik az ügyben, a bíróság állapítja meg a felelősséget. Répássy arról beszélt, hogy 2006-ban rendőrök tüntetőket rugdostak, na az nem volt jogállami, úgyhogy Aratónak legyen önkritikája.

Arató szerint kevés erőteljesebb jelképe van az igazságtalannak, mint az igazságügyi államtitkárok válaszai. Arató szerint az eljárás és kidolgozása több mint egy évtizede zajlik az EU-ban, és az, hogy a kormány ellopja az uniós pénzeket és megszüntette a jogállamot, több mint 1 millió forintjába kerül minden magyar állampolgárnak.

Csárdi: Kicsoda Tóni, Barbi és Ádám?

Az LMP-s Csárdi Antal megint arról beszélt, hogy Schadl György több értékes ingatlant szerzett, és üzletelt Rogán Antal kabinetfőnökével, akinek az egyetemi vizsgáját is meg kellett vásárolni. Folyik a vizsgálat, hogy fideszes kerületekben hogyan juthatott áron alul ingatlanokhoz Schadl, amit a Fidesz egyelőre titkolni próbál. Szerinte joggal kíváncsi arra mindenki, kicsoda a nyomozati anyagokban emlegetett Tóni, Barbi és Ádám, Csárdi szerint valószínűsíthető, hogy Rogán Antal, a miniszter felesége és Nagy Ádám, a miniszter kabinetfőnöke.

Dömötör Csaba válaszolt, aki szerint Magyarország demokratikus jogállam, és a törvényeket mindenkinek be kell tartania. A büntetőeljárás a bizonyíték arra, hogy az igazságszolgáltatás független. Dömötör azt mondta, hogy a két letartóztatott egymást hívta Gazdámnak. A kispesti baloldali vezetők nem mondtak le az egyértelmű korrupciós ügyek ellenére sem, és a Városháza-ügyben sincs egyetlen szava sem Csárdinak – mondta.

Csárdi azt kérdezte, hogy lehet, hogy Schadl előzetesben van, de Völner szabadlábon védekezik, ha az igazságszolgáltatás független.

Tordai: Miért hagyták elszabadulni az inflációt?

A párbeszédes Tordai Bence azt kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztertől, hogy miért engedte elszabadulni az inflációt a kormány. Néhány terméknek befagyasztották az árát, hogy henceghessen Orbán, de emiatt is sorra mennek tönkre például az üzemanyag-kereskedők.

Tállai András államtitkár más európai uniós országokat sorolt, ahol még nagyobb az infláció, mint itthon. Tállai szerint épphogy jól kezeli a kormány a válságot. Szerinte egy évvel a válság után a növekedés mértéke már 7,1 százalék, míg a Gyurcsány-Bajnai-korszakban csökkent a gazdaság, és elvették a 13. havi nyugdíjat.

Tordai azt mondta, Magyarországon gyorsabban, korábban és magasabban tetőzik az infláció, mint az EU-s átlag, nem egyes országokat kell kipécézni. Romániával viaskodunk a bérek terén, csak Bulgária van mögöttünk, az embereknek nincs miből legyőzni az inflációt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.