Jakab Péter: Bolondok maguk

parlament
2022 február 21., 13:06
comments 3

A Parlamentben – ahol Orbán Viktor és a kormány nagyágyúi meg sem jelentek – az ellenzéki képviselők kénytelenek voltak az államtitkárok reakcióival beérni.

Csárdi: Völner, Schadl, Rogán

Az LMP-s Csárdi Antal arról beszélt, hogy Völner Pál, akit tízmilliók ellopásával gyanúsítanak, még mindig szabadlábon lehet, és parlamenti képviselő is. A képviselő felemlegette, hogy fideszes vezetésű belvárosi kerületekben Schadl György olcsó ingatlanokhoz juthatott. Csárdi abban bízik, hogy a fővárosi vizsgálóbizottság további ingatlanok eladását is fel fogja deríteni. Csárdi célozgatott arra, hogy a panama csúcsán Tóni, Barbi és Ádám van.

A Völner Pált váltó Répássy Róbert államtitkár, aki sok év után először szólalt fel, azt mondta, hogy mivel Csárdi Antal Gyurcsány Ferenc szövetségese, a korrupció szakértője lehet. (Az első mondatát kitörő röhögés kísérte.) Szerinte szerényebbnek kellene lenni, hiszen Czeglédy Csabát indítják Szombathelyen. Egyébként amiket Völnerről idézett Csárdi, az még csak gyanúsítás tárgya, és ha van bennük bármi súlyos, akkor az ügyészség vádat fog emelni.

Bősz: Megélhetési válság van

A DK-s Bősz Anett arról beszélt, hogy megélhetési válság van: az EU-ban csak Horvátországban és Bulgáriában volt alacsonyabb az egy főre jutó fogyasztás. Az átlagnyugdíj csak 133 ezer forint, ezt próbálja a mostani kormány a 13. havi nyugdíj egynegyedével és a nyugdíjprémiummal korrigálni, de ezt az infláció már fel is falta. Nettó minimálbérben csak Bulgária volt alattunk, nettó átlagbérben pedig csak Románia – mondta.

Orbán Balázs azt mondta, a válság ellenére 4,7 millió foglalkoztatott van, szerinte Bősz módszertani szempontból megkérdőjelezhető dolgokat mondott. Orbán szerint 2010 óta háromszorosára nőtt a minimálbér, és duplájára a vásárlóértéke, több millió fővel csökkent 10 év alatt azok száma, akiknek egy váratlan kiadás jelentős kiadást okoz. Az Eurostat szerint 2010 óta 1,250 millió fővel csökkent a szegénységnek kitettek száma. Orbán arról is beszélt, hogy 2006 és 2010 között szegényellenes politika volt, és minden említett mutatóban rosszabb volt a helyzet.

Tóth Bertalan: Orbán fél a vitától

Az MSZP-s Tóth Bertalan azt mondta, örült volna, ha Orbán bemegy a munkahelyére, mert beszámolhatott volna az Európai Unió Bíróságának döntéséről. Azt mondta, rég nem látott ennyi kormánypárti képviselőt, tehát ők is Orbán érkezésére számíthattak, de a jelek szerint nagyon fél a vitától. Szerinte hazugság, amit Varga Judit mondott, hogy az ítélet politikai támadás Magyarország ellen.

Tóth szerint Vargának akkor is le kellett volna mondania, ha tudott róla, akkor is, ha nem, miután kirobbant a Völner-botrány. Tóth szerint Völnernek nem járna a végkielégítés, gratulált a Fidesznek, amiért szerintük igen. Tóth szerint az idei választás tétje, hogy a több mint 15 ezer milliárd forint EU-s forrás felhasználható lesz-e Magyarországon, vagy nem. Két megoldás van: Orbán hirtelen megjavul, amire nincs sok esély, vagy a kormányváltás.

Orbán Balázs a válaszát azzal kezdte, hogy a Jóisten mentse meg Magyarországot, hogy még egyszer a baloldal garázdálkodjon az uniós források fölött. A baloldal gyenge gazdaságot üzemeltetett, sok fejlesztési lehetőséget elszalasztottak, miközben az EU-s támogatásokat értelmetlen beruházásokra költötték, mint a 4-es metró. Orbán a Moody's-ra hivatkozva azt mondta, hogy a régióban itt volt a legjobb a forrásfelhasználás.

Jakab: Bolondok maguk

A jobbikos Jakab Péter azzal kezdte, hogy az oltást kötelezővé tenni nem lehet, de akkor miért tették kötelezővé számtalan ágazatban. Jakab szerint ha sok közalkalmazott elhagyná emiatt az országot, összeomlana az ország. Szerinte ha a 300 forintos vizitdíj sok volt, akkor miért kell most 20 ezer forintos teszteket végeztetnie annak, aki fogorvoshoz menne. Lassan fél Afrikát mi látjuk el vakcinával, miközben dupla áron vesszük a kínai vakcinát, mi ez az oltásbiznisz – kérdezte Jakab, majd ő is a Völner–Schadl-botrányt emlegette.

Jakab szerint a bukás előtt néhány hónappal Mészáros Lőrinc még 23-23 milliárdos beruházásokat húzott be, de április 3. után majd Szegeden pucolhatja a vécét a fideszesekkel együtt. Jakab kérdezte, hogy hol van az az 5000 milliárd forint, amekkora hiányt tavaly összehoztak, de láthatóan nem lett jobb az emberek élete. Jakab szerint a választás után a fideszesek ugyanúgy lopnak majd, mint eddig, és súlyos megszorítások lesznek. Jakab szerint ha az ellenzék nyer, fizetni fognak, mint a katonatiszt, Orbánnak meg igaz lesz a vagyonnyilatkozata: nem lesz egy forintja sem. Jakab szerint bolondok a fideszesek mind, hogy a gyerekek átalakító műtétjeiről tartanak népszavazást. Több mint 2 millió magyar van létminimum alatt – mondta.

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Dömötör Csaba azzal vágott vissza: ha tényleg szabad országot akar Jakab, akkor mit keres a szemkilövetők választási listáján. Dömötör szerint Jakab viszonya a szabadságjogokhoz a fojtófogás, amit a fórumán alkalmaztak. Dömötör szerint Jakab szándékosan hazudik: nincs kötelező oltás, az önkéntes. De ha már Jakab felhozta az egészségügyi vonatkozásokat: semmit nem tettek a járványellenes küzdelemhez, csak álhíreket keltettek, és a vakcinák ellen kampányoltak. Márki-Zayról azt mondta, fizetős egészségügyet szeretne.

Dömötör szerint a kormány többféle módon védi a családokat (például áfacsökkentésekkel, adó-visszatérítéssel, adó- és árstopokkal). Ha az ellenzéken múlt volna, nem lehetett volna ilyen módszerekkel védeni a családokat. Dömötör Vona Gábort idézte, aki szerint eladták a Jobbik lelkét, és most posztkommunistákkal indulnak együtt a jobbikosok. Gárdamellény le, vörös csillag föl – mondta Dömötör, aki szerint a jobbikosok nem fognak két szék között a padlóra esni, mert pár hete már megtették. Dömötör szerint a bukáskor még a bohócsipka sem fog segíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.