Vlagyimir Putyin órákon belül elismerheti a szakadár népköztársaságok függetlenségét

február 21., hétfő 16:55
32

Az orosz elnök hétfőre összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, amelyen az „ukrán helyzet” volt a téma, ezen belül is a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok függetlenségének elismerése. Az erről szóló határozatot nemrégiben tárgyalta meg és fogadta el az orosz parlament, amely így az elnökhöz került.

Az elmúlt napokban felélénkültek a harci cselekmények a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, a jelentések szerint mindkét oldalról használtak nehézfegyverzetet is, áldozatok ugyanakkor szinte egyáltalán nem voltak. Ezzel együtt a donyecki és a luganszki szeparatisták is egy átfogó támadó ukrán hadművelet veszélyéről kezdtek beszélni, emellett evakuálták a lakosság egy részét, illetve vezetőik ugyancsak kérték a „népköztársaságok” elismerését.

A forgatókönyv eddig is a pozitív döntés felé mutatott, a nemzetbiztonsági ülés tanácskozása után ugyanakkor már teljesen egyértelmű a helyzet. Itt ugyanis minden jelenlévő az igen mellett foglalt állást, beleértve Szergej Sojgu honvédelmi minisztert és Mihail Misusztyin miniszterelnököt, utóbbi jelezte, a kormány hónapok óta készül az elismerésre, illetve az ennek következményeivel kapcsolatos lépésekre.

Vlagyimir Putyin a nemzetbiztonsági bizottság ülésén 2022. február 21-én Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Többen elmondták, hogy mivel Ukrajna évek óta nem hajlandó a minszki megállapodások végrehajtására – ami széles körű autonómiát biztosítana a szóban forgó területeknek –, ezért nem maradt más megoldás. Ezt az álláspontot osztotta Vlagyimir Putyin is, aki jelezte: az elhangzottak figyelembe vételével még hétfőn meghozza döntését.

A nyílt orosz–ukrán háború veszélyét közelebb hozza az a felvetés – amelyet mások mellett Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter is hangoztatott –, miszerint a „független népköztársaságok” határait az egykori Donyeck és Luganszk megyék határai mentén kell meghúzni. Ez gyakorlatilag területszerző harcokhoz vezethet, amennyiben a „népköztársaságok” katonai segítséget kérnek, mivel az egykori megyék jelen állás szerint lényegében ketté vannak hasítva.

Ukrajna az első hírek után azonnal kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának az összehívását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt