Megint éhségsztrájkolni fog Miheil Szaakasvili

külföld
2022 február 21., 14:46
comments 1

Újabb éhségsztrájkba kezd fogva tartásának körülményei ellen tiltakozva Miheil Szaakasvili – ezt az egykori grúz államfő maga jelentette be az MTI híre szerint.

Szaakasvili tavaly már folytatott éhségsztrájkot, amelyet november 20-án hagyott abba, amikor gyógykezelésre egy katonai kórházba szállították. December 30-án szállították vissza a börtönbe.

„Éhségsztrájkba kezdek” – közölte az ellenzéki politikus egy tbiliszi bíróságon, kérve, hogy kapjon megfelelő egészségügyi ellátást a börtönben. A volt elnök az ellen is tiltakozott, hogy nem engedik be hozzá a személyes orvosát.

photo_camera Szaakasvili hívei egy 2021. őszi tüntetésen Fotó: DAVIT KACHKACHISHVILI/Anadolu Agency via AFP

Az 54 éves Szaakasvilit, aki 2004 és 2013 között volt a kaukázusi köztársaság elnöke, októberben vették őrizetbe, majd kötelezték, hogy letöltse a hatalommal történt visszaélés vádja miatt rá korábban kiszabott büntetést. A politikus szerint az ellene indított újabb per politikai indítékú.

A volt elnököt tavaly október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év külföldi tartózkodás után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. Korábbi távolléte idején négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született: 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girguliani bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

A 2021. őszi grúziai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.