Megint éhségsztrájkolni fog Miheil Szaakasvili

február 21., hétfő 14:46
1

Újabb éhségsztrájkba kezd fogva tartásának körülményei ellen tiltakozva Miheil Szaakasvili – ezt az egykori grúz államfő maga jelentette be az MTI híre szerint.

Szaakasvili tavaly már folytatott éhségsztrájkot, amelyet november 20-án hagyott abba, amikor gyógykezelésre egy katonai kórházba szállították. December 30-án szállították vissza a börtönbe.

„Éhségsztrájkba kezdek” – közölte az ellenzéki politikus egy tbiliszi bíróságon, kérve, hogy kapjon megfelelő egészségügyi ellátást a börtönben. A volt elnök az ellen is tiltakozott, hogy nem engedik be hozzá a személyes orvosát.

Szaakasvili hívei egy 2021. őszi tüntetésen Fotó: DAVIT KACHKACHISHVILI/Anadolu Agency via AFP

Az 54 éves Szaakasvilit, aki 2004 és 2013 között volt a kaukázusi köztársaság elnöke, októberben vették őrizetbe, majd kötelezték, hogy letöltse a hatalommal történt visszaélés vádja miatt rá korábban kiszabott büntetést. A politikus szerint az ellene indított újabb per politikai indítékú.

A volt elnököt tavaly október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év külföldi tartózkodás után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. Korábbi távolléte idején négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született: 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girguliani bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

A 2021. őszi grúziai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt