Megállapodtak az EU tagországai az Oroszország elleni szankciókról

február 22., kedd 18:36
10
Ursula von der Leyen bejelenti a megállapodást az Oroszországgal szembeni szankciókról Brüsszelben 2022. február 22-én Fotó: JOHANNA GERON/AFP

Megállapodtak az Európai Unió tagországai az Oroszországgal szembeni szankciókról - jelentette be kedd este az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, aki szerint az unió ezt követően véglegesíti a megszorító intézkedések csomagját.

von der Leyen sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország idézte elő a válságot, és

„kizárólag Moszkva felelős a helyzet jelenlegi elmérgesedéséért.”A szankciós csomag világos és egyenes válasz a nemzetközi jog orosz megsértésére, mondta a politikus; a benne foglalt megszorító intézkedések pedig a jogellenes döntésben érintett magánszemélyeket, cégeket és - „az orosz katonai apparátust finanszírozó és Ukrajna destabilizálásához hozzájáruló” - bankokat célozzák.

„Megtiltjuk a kereskedelmet a szakadár régiók, Donyeck, Luhanszk, és az unió között, és korlátozzuk Oroszország hozzáférését az unió tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz"

- közölte a Bizottság elnöke, aki szerint ez a csomag egyértelmű válasz a Kreml által elkövetett nemzetközi jogsértésekre.

A cél von der Leyen szerint az, hogy a lehető legnehezebbé tegyék a Kreml számára az agresszív akciók folytatását.

„A mai fellépésünk válasz Oroszország agresszív viselkedésére. Ha Oroszország tovább mélyíti az általa okozott válságot, készek vagyunk további válaszlépéseket tenni" - tette hozzá a politikus. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt