Elmarasztalta a választási bizottság az iskolában kampányoló fideszes jelöltet

POLITIKA
2022 február 23., 05:52
comments 8

Panaszt tett a Momentum Vitályos Eszter ellen, aki amellett, hogy az EMMI államtitkára, egyben a Fidesz képviselőjelöltje is a Pest-3-as körzetben, így megsérthette a választási szabályokat, amikor a kampányidőszak alatt az egyik állami program laptopjait osztotta egy szentendrei gimnáziumában. A választási bizottság határozatban állapította meg, hogy a fideszes jelölt jogsértést követett el, de a bírság kiszabását már nem tartották indokoltnak.

photo_camera Vitályos Eszter állami laptopot osztva kampányol egy szentendrei gimnáziumban Fotó: Vitályos Eszter/Facebbok

A Momentum panasza szerint Vitályos magatartását a választópolgárok nem államtitkári munkájával, hanem egyéni jelölti státuszával azonosítják, pedig az iskolai laptoposztogatás nem tartozik a képviselők hivatalos feladatkörébe. Ráadásul Vitályos államtitkárként sem a laptopos program felügyeletéért, sem a végrehajtásáért nem felel közvetlenül, valamint a program végrehajtásához nem is tartozna ünnepélyes átadás, így az ellenzéki párt szerint Vitályos nem a törvények által meghatározott feladatkörében járt el, hanem csak kampányolt egy iskolában. A Momentum felvetette azt is, hogy a Klebelsberg Központ elnöke jogtalan előnyt biztosított a Fidesz jelöltjének, amikor az átadón megjelent mellette.

A választás bizottság kedden megállapította, hogy a kampányidőszakban Vitályos szereplése nem elválasztható a kampánytól és az őt jelölő párttól. „Tevékenysége kampányidőszakban az átlagos választópolgár számára elsődlegesen politikai célú, kampánycélú megjelenésnek tűnhet, és a választópolgárok számára csak másodlagos jelentőségű, hogy államtitkári vagy országgyűlési minőségében jelent meg az adott eseményen”. Megállapították, hogy Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét. A szereplésével sérülhet az esélyegyenlőség, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott, ami a többi jelöltnek nem áll rendelkezésére.

Ugyanakkor a bizottság nem szabott ki pénzbírságot Vitályosra. Elegendőnek ítélte, ha csak megállapítják a jogsértés tényét, és eltiltják a fideszes jelöltet a további jogsértéstől.

Egyébként Kiskunhalason és Szekszárdon is a fideszes jelölt osztotta ki a laptopokat a diákoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt