Lengyelország és Litvánia támogatja Ukrajna európai uniós integrációját

február 23., szerda 15:14
3

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: kijevi látogatásuk során Gitanas Nauseda litván és Andrzej Duda lengyel államfők aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben támogatásukról biztosították Ukrajna EU-integrációs terveit. Ukrajna elnöke szerint a lépés fontos jelzés az ukrán társadalom számára, és egyben hozzájárul egységének megszilárdításához. Hírügynökségi jelentések szerint Zelenszkij megköszönte két kollégájának a dokumentum aláírását és az Ukrajna melletti kiállást.

Gitanas Nauseda, Volodimir Zelenszkij és Andrzej Duda 2022. február 23-án Kijevben Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Előzőleg Dmitro Kuleba külügyminiszter is arról beszélt, hogy Európának „be kellene fogadnia” Ukrajnát. Azt mondta, az EU-nak szakítania kellene a kétségekkel, a visszafogottsággal és a szkepticizmussal, amely több tagországot is jellemez, és lehetővé kellene tennie a csatlakozási folyamatok elindítását.

Valdis Dombrovskis lett politikus, az EU-biztos helyettese korábban úgy nyilatkozott, ha Kijev teljesíti a tagjelöltséghez szükséges feltételeket, az utat nyithat az integráció felé vezető további lépésekhez. Brüsszelben egyelőre ódzkodnak attól, hogy dátumokat említsenek Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt