"Alaptörvénybe foglalt jogunktól fosztanak meg minket"

oktatás
2022 február 24., 09:48
comments 1

Csütörtökön Budapesten és több vidéki városban is folytatódott a tanárok polgári engedetlenségi akciója, így tiltakozva a kormány február 11-i rendelete ellen, mely a sztrájk nyomásgyakorló funkcióját szinte teljes egészében megszüntette.

A Szolnoki Tankerületi Központban 5 iskola tanári karának egy része csatlakozott az akcióhoz.

2022. február 24-én polgári engedetlenségi akcióban veszünk
részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.
Kiállásunkkal a február 11-én megjelent kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg

- írták közös közleményükben a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium, valamint a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.

A szolnoki Verseghy tiltakozó tanárai.
photo_camera A szolnoki Verseghy tiltakozó tanárai.

Zalaegerszegen a Kölcsey Ferenc Gimnázium 30 tanára vett részt a megmozdulásban.

Zalaegerszeg, Kölcsey.
photo_camera Zalaegerszeg, Kölcsey.

A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban csütörtökön 38 tanár csatlakozott a tiltakozáshoz. Az egyik résztvevő tanár, Király Viktor ezt írta: „„Haza csak ott van, hol jog is van…” – ezt az a Petőfi Sándor vallotta, akinek grandiózus bicentenáriumi ünnepére készül éppen munkaadónk, a magyar állam, amelynek legfőbb végrehajtó szerve a 36/2022. (II.11.) Kormányrendeletet kibocsátotta. Petőfi ünnepéhez közeledve, lovassys örökségünket büszkén ápolva én is szeretném itthon otthon érezni magamat.”

link Forrás

Csatlakozott még Dunaújvárosban az Arany János Általános Iskolából és a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolából több tanár, a Hatvani Bajza József Gimnáziumnak pedig 16 pedagógusa.

link Forrás

Budapesten részt vett az akcióban:

  • a Szilágyi Erzsébet Gimnázium számos tanára (ők már múlt hét csütörtökön sem vették fel a munkát), akik négy másik intézménnyel közösen is kiálltak ma tiltakozni
  • a Városmajori Gimnázium 26 tanára
A Városmajori Gimnázium engedetlen tanárai
photo_camera A Városmajori Gimnázium engedetlen tanárai
  • a Molnár Ferenc Általános Iskola, a Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola, a Közép-Budai Tankerület Fekete István Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI Utazó Hálózatának több tanára
  • az Óbudai Gimnázium 19 tanára
link Forrás
  • az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolából 19 fő
  • az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola több tanára
link Forrás
  • az I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium 21 tanára
  • a ferencvárosi Kosztolányi Dezső Általános Iskola 15 pedagógusa
link Forrás
  • a XXI. kerületi Karácsony Sándor Általános Iskola 41 dolgozója
  • a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 18 tanára
link Forrás
  • a VII. kerületi Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 24 pedagógusa
24 tanár az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumból.
photo_camera 24 tanár az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumból.
  • a BMSZC Bolyai János Műszaki Technikum és Kollégium több dolgozója
  • a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum 17 tanára
link Forrás
  • valamint a XVIII. kerületben a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestületének nagyobb része.
link Forrás

Már több mint hétezer öregdiák fejezte ki szolidaritását támogató nyilatkozat aláírásával, és a lista folyamatosan bővül. Szolidaritásáról biztosította a polgári engedetlenségi akciók résztvevőit a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése, az Oktatói Hálózat. A Civilizáció koalíció civil szervezetei is támogatják a pedagógusok követelését, és azt kívánják, „hogy sztrájkotok sikerrel járjon, hosszú távon is hozzájárulva a tanári szakma megbecsüléséhez és gyerekeink színvonalas oktatásához”.

Szerdán több fővárosi gimnázium tanárai a belvárosban együtt, mások külön-külön a saját iskolájukban tiltakoztak a rendelet ellen. Orbán Viktor volt iskolájában is voltak tanárok, akik tiltakozásból nem vették fel a munkát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.