Az Orbán-kormány nemzetstratégiai érve mindent visz: Antenna Hungária, Bankholding, meddőségi centrumok

gazdaság
2022 február 25., 08:23
comments 6

Az autóskártyákban többnyire az a játékos szokott nyerni, akinél a "mindent vivő" kártya van. Az Orbán-kormány kezében több ilyen kártya is lapul, ezek közül az egyik a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény száraz, szikár paragrafusa:

Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a vállalkozások összefonódását rendelettel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítse.

Ezt a paragrafust még 2013-ban tartotta fontosnak az Orbán-kormány beleírni a citált törvénybe. Mert amúgy elég gyakori eset, hogy vállalkozások összefonódnak, amit viszont eleve csak akkor kell bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), ha milliárdos forgalmú cégekről van szó. A GVH pedig elvileg abban az esetben tiltja meg az összefonódást, ha az - különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként - jelentős mértékben csökkenti a versenyt az érintett piacon.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.