Az Orbán-kormány nemzetstratégiai érve mindent visz: Antenna Hungária, Bankholding, meddőségi centrumok

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 február 25., 8:23
comments 6

Az autóskártyákban többnyire az a játékos szokott nyerni, akinél a "mindent vivő" kártya van. Az Orbán-kormány kezében több ilyen kártya is lapul, ezek közül az egyik a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény száraz, szikár paragrafusa:

Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a vállalkozások összefonódását rendelettel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítse.

Ezt a paragrafust még 2013-ban tartotta fontosnak az Orbán-kormány beleírni a citált törvénybe. Mert amúgy elég gyakori eset, hogy vállalkozások összefonódnak, amit viszont eleve csak akkor kell bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), ha milliárdos forgalmú cégekről van szó. A GVH pedig elvileg abban az esetben tiltja meg az összefonódást, ha az - különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként - jelentős mértékben csökkenti a versenyt az érintett piacon.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt