Legalább 25 civil áldozata van már az orosz inváziónak, 5 millió ukrán kényszerülhet arra, hogy elhagyja az országot

háború
2022 február 25., 11:06
comments 1
Rakéta-támadás utáni állapotok Kijev külvárosában
photo_camera Rakéta-támadás utáni állapotok Kijev külvárosában Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Az üzemanyag, a készpénz és az orvosi ellátmány mind fogytán van Ukrajna egyes részein az orosz invázió miatt. Akár 5 millió ember is arra kényszerülhet, hogy elhagyja Ukrajnát - közölték pénteken az ENSZ segélyszervezetei.

Shabia Mantoo, az ENSZ menekültügyi ügynökségének szóvivője genfi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy legalább 100 ezer ember már kénytelen volt elhagyni otthonát, és több ezren mát át is keltek a szomszédos országokba, köztük Moldovába, Romániába és Lengyelországba.

„Még mindig próbáljuk felmérni, hogy a civil infrastruktúrákat hol és mekkora csapás érte Ukrajnában" - mondta Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója a tájékoztatón.

Az ENSZ emberi jogi irodájának szóvivője, Ravina Shamdasani szerint legalább 127 civil áldozatról van tudomásuk Ukrajnában - közülük 25-en meghaltak és 102-en megsebesültek. Mind bombázások és légicsapások áldozatai.

A szóvivő szerint ez valószínűleg jelentősen alulbecsült adat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.