Ljudmila Ulickaja: Egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát

háború
2022 február 25., 14:38
comments 3

Az egyik legnagyobb kortárs orosz író, Ljudmila Ulickaja, aki már számtalan alkalommal kritizálta Vlagyimir Putyint és rezsimjét, üzenetet tett közzé az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

„Ma, 2022. február 24-én háború kezdődött.

Úgy véltem, hogy nemzedékemnek, amely a második világháború idején született, szerencséje van, és háború nélkül élhetünk az Evangéliumban ígért "fájdalom nélküli, tisztességes és békességes" halálunkig. Nem. Ahogy ez most kinéz, nem fog sikerülni. És nem tudni, mibe torkollanak még e drámai nap eseményei” - írja.

photo_camera Ljudmila Ulickaja író Fotó: JOEL SAGET/AFP

„Egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát. Csak találgatni tudunk, mit írnak majd erről ötven év múlva a történelemkönyvek.

Fájdalom, rettegés, szégyen – a mai napnak ezek az érzései.Fájdalom – mert a háború minden élőt sújt – füveket és fákat, állatokat és ivadékaikat, embereket és gyermekeiket.

Rettegés – mert létezik összbiológiai ösztön, amely az élők saját életének és az utódok életének védelmére irányul.

Szégyen – mert ennek, az egész emberiség számára szörnyűségekkel terhes szituációnak az előidézésében nyilvánvaló a mi országunk vezetőinek a felelőssége.

A mai nap történéseiért viselt felelősségben mi, kortárs szemtanúk is osztozunk, valamennyien, mert képtelenek voltunk előre látni és megakadályozni e drámai eseményeket. Fékezzük meg a percenként fokozódó háborút, és álljunk ellen a tömegtájékoztatási eszközök mindegyikéből honfitársainkra zúduló hazug propagandának.”

(Morcsányi Géza fordítása, via Magvető Facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.