Orbán szankciós libikókája

érdekes adat
2022 február 27., 10:20
comments 15

Orbán Viktor 2020. június 5-én Fehéroroszországba utazott, hogy Alekszander Lukasenkával együtt szidja a nyugati politikát. Miután előadták a Kelet emancipációjáról szóló nézeteiket, a magyar kormányfő így fogalmazott:

"Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat."

Éppen két hónappal később Lukasenka nyilvánvalóan elcsalta az elnökválasztást, a tiltakozókat szó szerint szétverette belügyes osztagaival, ezreket vetett börtönbe.

Válaszul az Európai Unió minden korábbinál durvább szankciókat vetett ki Fehéroroszországra, amelyeket Orbán Viktor kormánya kivétel nélkül mind megszavazott. Hetven nap se telt el a szankciók feloldását követelő szózata és az új szankciókat támogató döntése között.

2022. február 12-én, az évértékelő beszédében Orbán Viktor így fogalmazott:

"Sohasem rejtettük véka alá, hogy Brüsszel stratégiáját elhibázottnak, az Oroszország elleni szankciókat pedig zsákutcának látjuk."

E beszéde után 12 nappal Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Úgyhogy Orbánnak ismét szankciókat kellett megszavaznia, minden eddiginél sokkal keményebbeket.

2022 február 26-án már ezt mondta:

"Magyarország a csütörtöki csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unión belül, mi támogatunk."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.