Az EBESZ-hez fordul az ellenzék a közmédia álhírei miatt

POLITIKA
2022 február 28., 12:19
comments 13

„Az Egységben Magyarországért pártjai elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami és a szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében. Éppen ezért az ellenzéki szövetségi tagjai az EBESZ magyarországi missziójához fordulnak” - írják közleményükben az ellenzéki pártok.

„Nem lehet szó nélkül nézni, ahogy az állami médiában az orosz agresszióval kapcsolatban elferdítik a valóságot, a magyar ellenzéki álláspontokat pedig a szövegkörnyezetükből kiragadva, azok eredeti jelentését teljesen megváltoztatva közlik. Ez a gyakorlat elítélendő és különösen felelőtlen is, tekintve, hogy az Európai Unió már szankciókkal sújtja a putyini háborús propagandát terjesztő orosz médiacégeket.”

Szombaton Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is követelte, hogy „azonnali hatállyal függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a magyar közmédiában”. Ugyanebben a témában az LMP-s Ungár Péter a médiatanácshoz fordult.

Arról, hogy mi megy a közmédiában, itt írtunk: előfordult, hogy az ukrán elnököt hitlerként, az oroszokat higgadt félként ábrázolták, az ukránokat pedig világháborús fenyegetéssel hozták összefüggésbe.Az ellenzék szerint, „amikor a hazánkkal szomszédos Ukrajnában jelenleg is sokan vesztik életüket az otthonuk védelmében, rendkívül fontos lenne a korrekt tájékoztatás és a politikai megszólalások tisztességes bemutatása. A jelenlegi háborús helyzetben az a minimum, hogy a több mint 130 milliárd forintból fenntartott állami média megfeleljen ezeknek a követelményeknek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.