Recseg-ropog Putyin gazdasági erődje

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
február 28., hétfő 21:33
14

Miközben Ukrajna városaiban orosz bombák robbannak, az orosz gazdaság is komoly találatokat kapott: a nyugati országok minden eddiginél durvább gazdasági szankciói szinte a bejelentésük pillanatában elkezdték éreztetni a hatásukat. A hétvégén az EU és az Egyesült Államok vezetői, valamint több nyugati partnerországuk is komoly gazdasági lépéseket jelentett be Oroszországgal szemben:

  • orosz bankokat löktek ki a SWIFT-rendszerből, ami lényegesen nehezebbé és költségesebbé teszi a nemzetközi átutalásokat;

  • kizárták az amerikai pénzügyi rendszerből az öt legnagyobb orosz bankot, köztük a Sberbankot;

  • befagyasztották Vlagyimir Putyin, Szergej Lavrov és több másik orosz kormánytag és kormányközeli oligarcha nyugati országokban tartott vagyonát;

  • befagyasztották az orosz központi bank, a Bank Rossziji nyugati vagyonát, és megtiltották a nyugati cégeknek, hogy az orosz jegybankkal, kormánnyal és az orosz állami pénzalapokkal üzleteljenek.

A szankciók hatására hétfőn a rubel árfolyama közel 30 százalékkal esett, történelmi mélypontra a dollárral szemben. Az orosz jegybank ettől pániküzemmódba kapcsolt: egyetlen lépésben 9,3 százalékról 20 százalékra emelte az alapkamatot, majd leállította a kereskedést a moszkvai értéktőzsdén. A rubel gyengülése még följebb tornázza majd az amúgy is magas inflációt, megemeli a kamatokat, várhatóan komolyan megnehezítve minden orosz életét. A Capital Economics szakértője a Guardiannak azt nyilatkozta, a szankciók hatására nagyjából öt százalékkal eshet vissza az orosz GDP.

Szakértők szerint az oroszoknak olyan mély gazdasági válságra kell felkészülniük, amilyet nem láttak a Szovjetunió összeomlása óta.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt