Recseg-ropog Putyin gazdasági erődje

gazdaság
2022 február 28., 21:33
comments 14

Miközben Ukrajna városaiban orosz bombák robbannak, az orosz gazdaság is komoly találatokat kapott: a nyugati országok minden eddiginél durvább gazdasági szankciói szinte a bejelentésük pillanatában elkezdték éreztetni a hatásukat. A hétvégén az EU és az Egyesült Államok vezetői, valamint több nyugati partnerországuk is komoly gazdasági lépéseket jelentett be Oroszországgal szemben:

  • orosz bankokat löktek ki a SWIFT-rendszerből, ami lényegesen nehezebbé és költségesebbé teszi a nemzetközi átutalásokat;

  • kizárták az amerikai pénzügyi rendszerből az öt legnagyobb orosz bankot, köztük a Sberbankot;

  • befagyasztották Vlagyimir Putyin, Szergej Lavrov és több másik orosz kormánytag és kormányközeli oligarcha nyugati országokban tartott vagyonát;

  • befagyasztották az orosz központi bank, a Bank Rossziji nyugati vagyonát, és megtiltották a nyugati cégeknek, hogy az orosz jegybankkal, kormánnyal és az orosz állami pénzalapokkal üzleteljenek.

A szankciók hatására hétfőn a rubel árfolyama közel 30 százalékkal esett, történelmi mélypontra a dollárral szemben. Az orosz jegybank ettől pániküzemmódba kapcsolt: egyetlen lépésben 9,3 százalékról 20 százalékra emelte az alapkamatot, majd leállította a kereskedést a moszkvai értéktőzsdén. A rubel gyengülése még följebb tornázza majd az amúgy is magas inflációt, megemeli a kamatokat, várhatóan komolyan megnehezítve minden orosz életét. A Capital Economics szakértője a Guardiannak azt nyilatkozta, a szankciók hatására nagyjából öt százalékkal eshet vissza az orosz GDP.

Szakértők szerint az oroszoknak olyan mély gazdasági válságra kell felkészülniük, amilyet nem láttak a Szovjetunió összeomlása óta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.