A bizonytalan és titkolózó szavazók jobban haragszanak a teljes elitre, mint az Orbán-kormányra

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 március 01., 16:29
comments 5
 • Sokszor úgy beszélünk a bizonytalan szavazókról, mintha egyformák lennének, de valójában a bizonytalanság is sokféle lehet.
 • Van, amiben az ellenzékiekre, másban inkább a fideszesekre hasonlítanak.
 • Komoly gondokat látnak a demokrácia, a korrupció, az oktatás, az egészségügy és az egyenlőtlenségek terén, de nem feltétlenül a kormányt hibáztatják.
 • Egy részük a Fideszre, egy részük az ellenzékre fog szavazni, de nehéz megjósolni, milyen arányban.
 • Bemutatjuk egy új kutatás első eredményeit.

Márki-Zay Péter részben azzal az ígérettel nyerte meg az ellenzéki előválasztást, hogy konzervatív, vidéki polgármesterként képes lesz megszólítani a bizonytalan szavazókat is. A második fordulóban sokan elvi meggyőződéseik ellenére szavaztak rá, gondolván, hogy így növelhetik az ellenzék esélyét a Fidesszel szemben. Gazda Albert ezt a jelenséget nevezte az entellektüelek forradalmának.

A bizonytalan szavazók megnyerése azóta is gyakori témája a kampánynak. De kiket értünk egyáltalán bizonytalanok alatt?

Sajnos bonyolultabb a helyzet annál, hogy egységes tömbként kezeljük őket, valójában a bizonytalanság is sokféle lehet.Erről alapos képet adnak a Társadalomtudományi Kutatóközpont Mobilitás Kutatási Centrumának most publikált eredményei, amelyek egy tavaly október-novemberben végzett nagy mintás, ötezer fős kutatáson alapulnak. (Összehasonlításképp: a közvélemény-kutató cégek általában ezer fős felmérésekkel dolgoznak.)

Szabó Andrea, a kutatócsoport tagja szerint nem is bizonytalanokról, hanem ismeretlen preferenciájú emberekről érdemes beszélni, akik három csoportra bonthatók:

 • passzívok: szinte biztosan nem mennek el szavazni (ők vannak a legtöbben)
 • aktív bizonytalanok: terveznek szavazni, de nem tudják, kire
 • aktív titkolózók: terveznek szavazni, tudják is, hogy kire, de nem árulják el.

A passzívokat nagyjából elfelejthetik a politikusok, ami azt is jelenti, hogy két viszonylag szűk rétegért megy a harc.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt