Márki-Zay Péter és az entellektüelek forradalma

POLITIKA
2021 október 18., 12:09
comments 23

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor könnyen lehet, hogy Márki-Zay Péter az eufória hullámain tovább emelkedve kapásból legyőzné Orbán Viktort. Hiszen alig néhány hét alatt mindenkit legyőzött, aki szembejött, előbb Jakab Pétert kiszorítva befért a legjobb háromba az ellenzéki előválasztás első fordulójában, aztán a siker adta pluszenergiákra támaszkodva rá bírta bírni Karácsony Gergelyt, hogy lépjen vissza a javára, majd simán verte a második körben Dobrev Klárát. Tette ezt hangsúlyozottan konzervatív vidéki polgármesterként – de elsősorban a budapesti baloldali-liberális szavazatoknak köszönhetően. A vidék hiába tartott ki többé-kevésbé a mozgósításban változatlanul erős Demokratikus Koalíció-jelölt mellett, a fővárosi és főváros környéki választópolgárok zöme rendszerváltó hangulatba emelkedvén úgy döntött, mer a kisebbnél lényegesen nagyobbat álmodni.

Igen ám, csakhogy a 2022. áprilisi választások nem most vasárnap lesznek, hanem 2022 áprilisában.

Ellenzékváltás helyett ellenzékivezér-váltás

Első ránézésre úgy tűnhet: Márki-Zay Péter villámgyorsan leváltotta az ellenzéket szőröstül-bőröstül. Kívülről jött emberként a magyar belpolitika markáns szereplői közül előbb a Jobbik és a Momentum, majd az MSZP-P, végül a DK jelöltjét is könnyedén elintézte, így lesz belőle a kihívók közös listájának éllovasaként miniszterelnök-jelölt jövő tavasszal. Végre valami új kezdődhet, mondja erre a több évtizedes belpolitikai állóháborúba belefáradt – vagy az ifjú koránál fogva abba belenőtt, másmilyen közéletet még soha nem is látott – választó, második ránézésre azonban nem árt pontosítani, mintegy a tisztánlátás végett: MZP nem az ellenzéki pártokat küldte nyugdíjba, hanem a frontembereiket gyűrte maga alá.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.