A Médiatanács szerint a közmédiát ért kritikák „alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és a közhangulat indokolatlan felkorbácsolására”

Média
2022 március 01., 12:15
comments 19

Közleményt adott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, miszerint „a médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban”, mert „az elmúlt napokban, az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült”.

Itt gyorsan megjegyezték azt is, hogy „a szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal”.

A közlemény aztán azzal folytatódik, hogy „az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte a közszolgálati médiát és a média más szereplőit”. Részletekbe itt nem bocsátkoztak, csak annyit írtak, hogy az NMHH médiatanácsának „álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és a közhangulat indokolatlan felkorbácsolására”, emiatt felhívják „a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása”.

A közleményt azzal zárják, hogy „célvizsgálatot” indítanak, „amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét”.

A Médiatanács közleménye egy nappal azután került ki, hogy a közmédia a Választási Bizottságnál panaszkodott az ellenzéki kritikák miatt. Az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató vezetői, Dobos Menyhért és Papp Dániel közös közleményükben azt írták, „újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz-ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.