„Putyin propagandáját tolja, és közben a békéről papol” - az orosz agresszió és a kormány ellen tüntettek Budapesten

március 1., kedd 17:58
2

Nagyjából 3000-4000-en gyűltek össze a Clark Ádám téren, ahol Vlagyimir Putyin és Oroszország ukrajnai agressziója és a magyar kormány háborús hintapolitikája ellen zajlott tüntetés kedd este. Az esemény végére már 5000 ember is összejött.

A tüntetést - fél órás késéssel - Péterfi Judit, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt sajtófőnöke nyitotta meg, akinek hangja többször elcsuklott, miközben az elmúlt napok eseményeit idézte fel.

A rendezvény egyik főszónoka, Iványi Gábor - mondta el Péterfy - nem tudott részt venni a rendezvényen, de nem derült ki egyértelműen, ennek mi volt az oka.

Fotó: Halász Júlia/444.hu
Fotó: Halász Júlia/444.hu
Fotó: Halász Júlia/444.hu

Helyette Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa állt színpadra, és arról beszélt, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin kritikusából vált az egyetlen európai szövetségesévé néhány év alatt, annak tudatában, hogy az orosz elnök milyen háborús bűnöket követett már el korábban.

A magyar kormányfő kiszolgáltatta az országot a kémbank beengedésével, az orosz metrókocsik megvásárlásával és Paks II. aláírásával. Hazaáruló, mondta többször Tordai, aki szerint „Magyarország a KGB lerakata lett. Szégyen Orbán Viktorra, aki nehezíti és gáncsolja a közös európai fellépést. Putyin propagandáját tolja, és közben a békéről papol.”

Tordai Bence után egy kijevi menekült, Marija lépett színpadra, akinek barátja, Vajda Zoltán - ellenzéki képviselőjelölt - fordította szavait. Mint kiderült, a nőt Vajda fogadta be öt családtagjával együtt. Két napig utaztak Magyarországra.

Vajda Zoltán és Marija, ukrajnai menekült Fotó: Halász Júlia/444.hu

Marija elmesélte, milyen viszontagságos úton menekültek el Ukrajnából, ahol az oroszok már civileket rakétáznak, mint az utolsó gyávák.

„Amíg a te gyerekeid békésen játszanak az utcán, és örülnek a tavasznak, az én gyerekeim megtanulták a háború szó jelentését, és molotov-koktélt gyártanak a felnőtteknek, hogy tudjanak védekezni a tankokkal szemben.”

Az Ukrajnából menekült nő arról is beszélt, hogy Ukrajnában milliók önkénteskednek, főznek, szállítanak élelmet azoknak, akik harcolnak, és az ukrán nemzet erősebb és egységesebb, mint valaha. Meg kell viszont állítani a diktátor Putyint, aki egy atombombán ül, és ehhez az kell, hogy mindenki próbálja meggyőzni orosz ismerőseit, hogy támogassák ezt a harcot

„Ha Oroszország leáll, nem lesz többé háború, ha Ukrajna hagyja, nem lesz többé Ukrajna.”

Marija után Márki-Zay Péter beszélt. Az ő beszédéről ebben a cikkben olvashatnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt