Csődöt jelentett az Északi Áramlat 2 mögött álló cég

gazdaság
2022 március 02., 06:05
comments 5
Manuela Schwessig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke mutatja a helyet, ahol fogadnák az Északi Áramlat 2 gázát.
photo_camera Manuela Schwessig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke mutatja a helyet, ahol fogadnák az Északi Áramlat 2 gázát. Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Csődöt jelentett és kirúgta mind a 106 alkalmazottját az Északi Áramlat 2 gázvezetéket működtető, svájci bejegyzésű cég - jelentette a svájci SRF rádiócsatorna. A Kreml gázprojektjének, ami Európa oroszgáz-függőségének növelését célozza, ez volt az egyik kulcsvállalkozása. Ez működteti, vagyis működtette volna a 11 milliárd euróért felépített, teljesen kész, de még nem működő Balti-tengeri Északi Áramlat 2 gázvezetéket, ami az egyes számú vezetékkel együtt Ukrajnát megkerülve juttatta volna el az orosz gázt Németországba. Az Ukrajna inváziója miatt bejelentett első gazdasági szankciók őket is célozták, a jelek szerint eredményesen.

A céget egyrészt az roggyantotta meg, hogy a német kormány múlt kedden felfüggesztette az engedélyüket, másrészt az, hogy Joe Biden amerikai elnök személyre szabott szankciókkal sújtotta a céget és annak vezetőit.

Gerhard Schröder volt német kancellár, a cég igazgatósági elnöke nagy tiltakozást kiváltva az utolsó pillanatig a süllyedő hajón maradt.

Az Északi Áramlat 2 villámcsődje plasztikusan illusztrálja, hogy a sosem tapasztalt erejű gazdasági szankciók milyen hatásosak lehetnek egyes esetekben.

(via Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.