Csődöt jelentett az Északi Áramlat 2 mögött álló cég

március 2., szerda 6:05
7
Manuela Schwessig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke mutatja a helyet, ahol fogadnák az Északi Áramlat 2 gázát. Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Csődöt jelentett és kirúgta mind a 106 alkalmazottját az Északi Áramlat 2 gázvezetéket működtető, svájci bejegyzésű cég - jelentette a svájci SRF rádiócsatorna. A Kreml gázprojektjének, ami Európa oroszgáz-függőségének növelését célozza, ez volt az egyik kulcsvállalkozása. Ez működteti, vagyis működtette volna a 11 milliárd euróért felépített, teljesen kész, de még nem működő Balti-tengeri Északi Áramlat 2 gázvezetéket, ami az egyes számú vezetékkel együtt Ukrajnát megkerülve juttatta volna el az orosz gázt Németországba. Az Ukrajna inváziója miatt bejelentett első gazdasági szankciók őket is célozták, a jelek szerint eredményesen.

A céget egyrészt az roggyantotta meg, hogy a német kormány múlt kedden felfüggesztette az engedélyüket, másrészt az, hogy Joe Biden amerikai elnök személyre szabott szankciókkal sújtotta a céget és annak vezetőit.

Gerhard Schröder volt német kancellár, a cég igazgatósági elnöke nagy tiltakozást kiváltva az utolsó pillanatig a süllyedő hajón maradt.

Az Északi Áramlat 2 villámcsődje plasztikusan illusztrálja, hogy a sosem tapasztalt erejű gazdasági szankciók milyen hatásosak lehetnek egyes esetekben.

(via Axios)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt