Felállították a Szégyen Oszlopának kisebbített mását a Fudan Egyetem helyén

POLITIKA
2022 március 02., 14:14
comments 2

A kínai Fudan Egyetem helyszínéül kijelölt ferencvárosi területen állították fel a Tienanmen téri vérengzés híres emlékművének kisebb változatát. A Szégyen Oszlopának eredeti változata a Hongkongi Egyetemen állt húsz éven keresztül, míg a kínai hatóságok decemberben el nem távolították.

A ferencvárosi verzió avatásánál jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere is. Helyettese, Döme Zsuzsanna azt írta, az eredeti szobor dán tervezőjével, Jens Galschiøttal is egyeztettek.

A kerület és a főváros korábban a kínai állampárt számára kellemetlen neveket adott a környékbeli utcáknak.

photo_camera Fotó: Döme Zsuzsanna/Facebook

Az ellenzék népszavazást is kezdeményezett a Fudan-törvény visszavonásáról, ehhez januárban gyűjtötték össze a szükséges aláírásokat, de arra már nem volt mód, hogy a választásokkal egy időpontra írják ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.