Gődényék és Gattyánék listájára is lehet majd szavazni

POLITIKA
2022 március 02., 19:52
comments 3

Jogerőssé vált szerdán a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja országos listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozat, így biztos, hogy hat pártlista lesz április 3-án a szavazólapon.

A Megoldás Mozgalom Gattyán György, a Normális Élet Pártja pedig Gődény György szervezete. (Mindkét párt esetén többen jelezték, hogy a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint aláírásukkal támogatták valamelyik jelöltjét, miközben egészen biztosak abban, hogy nem tettek ilyet.)

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap vette nyilvántartásba az utolsó két pártlistát, a döntések ellen három napon belül lehetett bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, ám szerda 16 óráig egy ilyen beadvány sem érkezett.

Gattyán és VV Tommyboy a kampányfal előtt szelfiznek.
photo_camera Gattyán és VV Tommyboy a kampányfal előtt szelfiznek. Fotó: Háberman Dávid

A listák az NVB által szombaton kisorsolt sorrendben szerepelnek majd:

  1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
  2. Normális Élet Pártja
  3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  4. Megoldás Mozgalom
  5. Mi Hazánk Mozgalom
  6. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt.

A nemzetiségi választóként regisztráltak saját nemzetiségük országos nemzetségi listáját és az egyéni képviselőjelöltek szavazólapját kapják kézhez, miután a roma kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - is állított listát. Ezek a határozatok is jogerőre emelkedtek már korábban.

Ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a nemzetiség országos listájára, a nemzetiség - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót küldhet az új Országgyűlésbe, de ha a megfelelő számú szavazatot is megkapja a lista, kedvezményes mandátummal akár szavazati joggal rendelkező képviselőt is küldhet az adott nemzetiség az Országgyűlésbe. (via MTI)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.