Gődényék és Gattyánék listájára is lehet majd szavazni

március 2., szerda 19:52
3

Jogerőssé vált szerdán a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja országos listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozat, így biztos, hogy hat pártlista lesz április 3-án a szavazólapon.

A Megoldás Mozgalom Gattyán György, a Normális Élet Pártja pedig Gődény György szervezete. (Mindkét párt esetén többen jelezték, hogy a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint aláírásukkal támogatták valamelyik jelöltjét, miközben egészen biztosak abban, hogy nem tettek ilyet.)

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap vette nyilvántartásba az utolsó két pártlistát, a döntések ellen három napon belül lehetett bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, ám szerda 16 óráig egy ilyen beadvány sem érkezett.

Gattyán és VV Tommyboy a kampányfal előtt szelfiznek. Fotó: Háberman Dávid

A listák az NVB által szombaton kisorsolt sorrendben szerepelnek majd:

  1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
  2. Normális Élet Pártja
  3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  4. Megoldás Mozgalom
  5. Mi Hazánk Mozgalom
  6. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt.

A nemzetiségi választóként regisztráltak saját nemzetiségük országos nemzetségi listáját és az egyéni képviselőjelöltek szavazólapját kapják kézhez, miután a roma kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - is állított listát. Ezek a határozatok is jogerőre emelkedtek már korábban.

Ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a nemzetiség országos listájára, a nemzetiség - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót küldhet az új Országgyűlésbe, de ha a megfelelő számú szavazatot is megkapja a lista, kedvezményes mandátummal akár szavazati joggal rendelkező képviselőt is küldhet az adott nemzetiség az Országgyűlésbe. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt