Hétéves csúcsra lökte az olaj árát az ukrán háború

gazdaság
2022 március 02., 07:00

Hiába próbálja a Nemzetközi Energiaügynökség megnyugtatni a piaci befektetőket, az Ukrajna ellen indított, immár hatodik napja tartó orosz offenzíva miatt több mint hét éves csúcsra ugrott a kőolaj világpiaci ára. A Brent nyersolaj hordónként már több mint 110 dollárba kerül, az amerikai benchmarknak számító West Texas nyersolaj ára pedig 109 dollárnál tart.

A Nemzetközi Energiaügynökség 30 tagországa a napokban bejelentette, hogy 60 millió hordót tesznek elérhetővé a vésztartalékaikból, ezzel próbálva növelni a kínálatot és meggátolni az olajár emelkedését. De ez sem tudta megnyugtatni a piacokat.

A befektetők attól tartanak, hogy az ukrán háború kihat majd a világ olajellátására, hiszen Oroszország az egyik legnagyobb olajkitermelő és exportőr a világon, amelyet éppen igyekszik a nyugat gazdaságilag elszigetelni, így próbálva meghátrálásra kényszeríteni Ukrajnából. A szankciók miatt több nyugati olajcég is megszakította orosz kapcsolatait, a BP, a Shell és a francia Totalenergy is leállította az ottani beruházásait, az olasz Eni pedig bejelentette, hogy meg kíván szabadulni az Oroszországból Törökországba földgázt szállító Kék Áramlat vezetékben szerzett részesedésétől. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.