Hétéves csúcsra lökte az olaj árát az ukrán háború

március 2., szerda 7:00

Hiába próbálja a Nemzetközi Energiaügynökség megnyugtatni a piaci befektetőket, az Ukrajna ellen indított, immár hatodik napja tartó orosz offenzíva miatt több mint hét éves csúcsra ugrott a kőolaj világpiaci ára. A Brent nyersolaj hordónként már több mint 110 dollárba kerül, az amerikai benchmarknak számító West Texas nyersolaj ára pedig 109 dollárnál tart.

A Nemzetközi Energiaügynökség 30 tagországa a napokban bejelentette, hogy 60 millió hordót tesznek elérhetővé a vésztartalékaikból, ezzel próbálva növelni a kínálatot és meggátolni az olajár emelkedését. De ez sem tudta megnyugtatni a piacokat.

A befektetők attól tartanak, hogy az ukrán háború kihat majd a világ olajellátására, hiszen Oroszország az egyik legnagyobb olajkitermelő és exportőr a világon, amelyet éppen igyekszik a nyugat gazdaságilag elszigetelni, így próbálva meghátrálásra kényszeríteni Ukrajnából. A szankciók miatt több nyugati olajcég is megszakította orosz kapcsolatait, a BP, a Shell és a francia Totalenergy is leállította az ottani beruházásait, az olasz Eni pedig bejelentette, hogy meg kíván szabadulni az Oroszországból Törökországba földgázt szállító Kék Áramlat vezetékben szerzett részesedésétől. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt