Románia felől csak biometrikus útlevéllel engedett be ukrán menekülteket Magyarország

háború
2022 március 02., 20:20
comments 10

Frissítés 21:54

Bogdan Aurescu román külügyminiszter Twitteren azt írta, hogy beszélt Szijjártó Péterrel, aki közölte vele, hogy visszavonták ezt az intézkedést az ukrán állampolgárokkal szemben.

A magyar határőrség szerda délután óta nem engedi be Romániából Magyarországra azokat, akik EU-n kívüli országokból érkeznek, így például ukránokat sem, ha nincs biometrikus útlevelük, vízumuk vagy tartózkodási engedélyük EU-országban - írja a Bihoreanul.

Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban 2022. március 2-án.
photo_camera Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság arról értesítette a román felet, hogy a kapitánysághoz tartozó határátkelőhelyeken harmadik országból, azaz EU-n kívüli országokból érkezők csak a 2016. évi 399-es EU-rendelet betartásával léphetnek be Magyarországra. A döntést a román határrendészet szerda este megerősítette a lapnak.

Így számos ukrán menekült nem tudja elhagyni Romániát. A Borş - Ártánd határátkelőnél sokakat visszafordítottak ma, mert vagy csak egyszerű útlevelük volt, vagy a gyermekeik csak születési anyakönyvi kivonattal rendelkeznek. A visszafordítottak elhelyezésében nagyváradi szervezetek segítenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.