Románia felől csak biometrikus útlevéllel engedett be ukrán menekülteket Magyarország

háború
2022 március 2., 20:20
comments 10

Frissítés 21:54

Bogdan Aurescu román külügyminiszter Twitteren azt írta, hogy beszélt Szijjártó Péterrel, aki közölte vele, hogy visszavonták ezt az intézkedést az ukrán állampolgárokkal szemben.

A magyar határőrség szerda délután óta nem engedi be Romániából Magyarországra azokat, akik EU-n kívüli országokból érkeznek, így például ukránokat sem, ha nincs biometrikus útlevelük, vízumuk vagy tartózkodási engedélyük EU-országban - írja a Bihoreanul.

photo_camera Ukrán menekültek Siretben, az ukrán-román határnál lévő menekülttáborban. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság arról értesítette a román felet, hogy a kapitánysághoz tartozó határátkelőhelyeken harmadik országból, azaz EU-n kívüli országokból érkezők csak a 2016. évi 399-es EU-rendelet betartásával léphetnek be Magyarországra. A döntést a román határrendészet szerda este megerősítette a lapnak.

Így számos ukrán menekült nem tudja elhagyni Romániát. A Borş - Ártánd határátkelőnél sokakat visszafordítottak ma, mert vagy csak egyszerű útlevelük volt, vagy a gyermekeik csak születési anyakönyvi kivonattal rendelkeznek. A visszafordítottak elhelyezésében nagyváradi szervezetek segítenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt