Orbán: A baloldal a háború oldalán áll

POLITIKA
2022 március 4., 18:08
comments 52
photo_camera Orbán Viktor 2022. február 12-én, évértékelő beszéde után Fotó: botost/444.hu

Tőle szokatlanul, több bekezdés hosszú posztot tett ki péntek késő délután Facebook-oldalára Orbán Viktor. Egyből a közepébe vágott:

„A baloldal a háború oldalán áll – akkor is, ha ezt nem tudja.”

Orbán ezután hosszú körmondatokban igyekszik alátámasztani állítását.

„Katonát küldeni az azt jelenti, hogy részesei leszünk egy háborúnak” - utal arra, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Partizánnak kérdésre válaszolva azt mondta: ha a NATO azt kérné, katonai támogatást is nyújtana. (A NATO nem fontolgat ilyet, és fel sem merült eddig.)

„Fegyvert küldeni az azt jelenti, hogy akinek szállítunk, az lehet, hogy majd örülni fog, de akivel szemben azt a fegyvert használják, annak az ellenségei leszünk, a Jóisten tudja pontosan, mennyi ideig”

- írja Orbán, aki eszerint nem tett még le arról, hogy konszolidálja kapcsolatát Oroszországgal.

Szerinte ha Magyarországon át szállítják a fegyvert Kárpátaljára, azzal Kárpátalja célponttá válik. Egy katonai konvoj, ha annak áthaladását a magyar kormány engedélyezné egy még békés területre, „az azt jelenti, hogy mi vittük oda, mi provokáltuk oda a háborút.”

Orbán szerint nem lehet össze-vissza beszélni, nem lehet össze-vissza javaslatokat tenni, és „nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal. Ez nem ennek az ideje.”

„Most nem amerikai szemmel kell nézni ezt a konfliktust, meg nem francia, meg nem német szemüvegen keresztül, ezt magyar szemmel kell nézni. És magyar szemmel nézve ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága. Ehhez ki kell maradni a háborúból, és ezért a baloldalnak a háborúba sodró javaslatainak ellen kell tudni állni.”

Hosszú posztjában Orbán mindenről és mindenkiről írt a baloldaltól kezdve az Egyesült Államokon át a német érdekekig. Egyedül a háborús konfliktust kirobbantó Oroszországra nem vesztegetett szót.

Megjegyzés: a gondolatmenet a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában hangzott el. Annak összefoglalója itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt