Putyin aláírta a törvényt: börtönbe mehet, aki háborúnak nevezi a háborút

külföld
2022 március 04., 20:43
comments 10

Vlagyimir Putyin elnök pénteken aláírta a törvényt, ami alapján akár 15 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni arra, aki „álhíreket terjeszt” a hadseregről, írja a Moscow Times.

Mivel Oroszország a hivatalos álláspont szerint nem áll háborúban, csak „különleges műveleteket” hajt végre, már az is álhírnek számít, ha valaki ezt háborúnak nevezi.

Az új törvény szerint azokra szabnak ki büntetéseket, akik „tudatosan hamis információt terjesztenek”, és különösen súlyos büntetésre számíthat valaki, ha „komoly következményei” vannak az álhírterjesztésének. 3 évig terjedő börtönt érhet az is, ha valaki Oroszországgal szembeni szankciókra szólít fel.

Az orosz nyilvánosságot súlyosan korlátozzák a háború kitörése óta, az elnyomás sokkal keményebb lett. Fontos médiumok zárnak be, a Facebookot pedig már letiltották az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt