Világhírű írók kérnek mindenkit, aki beszél oroszul, hogy minden eszközzel segítsék tájékoztatni az oroszokat a háborúról

külföld
március 5., 6:05
comments 1

Híres írók közös nyílt levéllel fordultak mindenkihez, aki tud oroszul, hogy segítsék az Oroszországban élők tájékoztatását arról, hogy mi történik valójában Ukrajnában, írja a Guardian. Az orosz kormány az elmúlt napokban több intézkedést is bevezetett azért, hogy minél kevesebb állampolgáruk kaphasson valós képet az ukrajnai invázióról: teljesen betiltották a hozzáférést a nyugati közösségi oldalakhoz, számos oldalt és sajtófelületet korlátoztak, és megalkottak egy törvényt is, ami súlyos büntetéssel fenyeget mindenkit, aki beszámolna az ukrajnai eseményekről.

photo_camera Szvjatlana Alekszievics Fotó: CHRISTOPH SOEDER/AFP

A levél 17 aláírója, köztük a Nobel-díjas belarusz, de oroszul alkotó író, Szvjatlana Alekszievics, Vlagyimir Szorokin és Ljudmila Ulickaja arra kér mindenkit, aki tud oroszul, bárhol is éljen a világban, hogy próbáljon elérni Oroszországban élő oroszokat, és tájékoztassák őket az Ukrajnában zajló agresszióról. Mint írják, minden egyes üzenet számít, és bármilyen szóba jöhető eszközzel érdemes próbálkozni.

„Érjék el az embereket, akiket ismernek. És azokat is, akiket nem. Mondják el az igazságot” – üzenik az írok, akik kezdeményezéséhez támogatólag sok ismert szerző, például a szintén Nobel-díjas JM Coetzee is csatlakozott.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt