Világhírű írók kérnek mindenkit, aki beszél oroszul, hogy minden eszközzel segítsék tájékoztatni az oroszokat a háborúról

külföld
2022 március 05., 06:05
comments 1

Híres írók közös nyílt levéllel fordultak mindenkihez, aki tud oroszul, hogy segítsék az Oroszországban élők tájékoztatását arról, hogy mi történik valójában Ukrajnában, írja a Guardian. Az orosz kormány az elmúlt napokban több intézkedést is bevezetett azért, hogy minél kevesebb állampolgáruk kaphasson valós képet az ukrajnai invázióról: teljesen betiltották a hozzáférést a nyugati közösségi oldalakhoz, számos oldalt és sajtófelületet korlátoztak, és megalkottak egy törvényt is, ami súlyos büntetéssel fenyeget mindenkit, aki beszámolna az ukrajnai eseményekről.

Szvjatlana Alekszievics
photo_camera Szvjatlana Alekszievics Fotó: CHRISTOPH SOEDER/AFP

A levél 17 aláírója, köztük a Nobel-díjas belarusz, de oroszul alkotó író, Szvjatlana Alekszievics, Vlagyimir Szorokin és Ljudmila Ulickaja arra kér mindenkit, aki tud oroszul, bárhol is éljen a világban, hogy próbáljon elérni Oroszországban élő oroszokat, és tájékoztassák őket az Ukrajnában zajló agresszióról. Mint írják, minden egyes üzenet számít, és bármilyen szóba jöhető eszközzel érdemes próbálkozni.

„Érjék el az embereket, akiket ismernek. És azokat is, akiket nem. Mondják el az igazságot” – üzenik az írok, akik kezdeményezéséhez támogatólag sok ismert szerző, például a szintén Nobel-díjas JM Coetzee is csatlakozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.