Az orosz belügy szerint 3500 békéért tüntetőt tartóztattak már le, a rendőrök tömegesen ellenőrzik, miről csetelnek a simán csak sétálgató járókelők

külföld
2022 március 06., 17:52
Rohamrendőrök elvezetnek egy háborúellenes tüntetőt Moszkvában
photo_camera Rohamrendőrök viszik el a tüntetőt vasárnap Moszkvában. Fotó: ALEXEI DANICHEV/Sputnik via AFP

Az orosz belügyminisztérium tájékoztatása szerint a délután közepére már 3500 tüntetőt tartóztattak le, közülük 1700-at Moszkvában, 750-et pedig Szentpéterváron.

Folyamatosan tartanak a háborúellenes demonstrációk 44 orosz városban, a kilátásba helyezett súlyos büntetés és a rendőri brutalitás ellenére. A helyszíni beszámolók és videók alapján hatóságok válaszlépései egyre irracionálisabbak.

Egyre több forrásból érkeznek egybehangzó információk arról, hogy a rendőrség a nagyvárosokban tömegével állítja meg a sima, nem tüntető járókelőket és azt követelik, hogy mutassák meg a privát csetüzeneteiket, illetve a fotógalériájukat. Aki erre nem hajlandó vagy gyanús tartalmat találnak nála, azt azonnal elviszik.

Szentpéterváron a hatóságok megpróbálják eltűntetni a tiltakozás minden nyomát. Még akkor is, ha az az egyik csatorna jegére írt háborúellenes felirat:

Szintén Szentpéterváron készült felvétel arról, ahogy egy olyan értetleknkedő férfit visznek épp el a rendőrök, akinek a pólóján egy, a háborút támogató "Z" betű látható.


Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.