Minden állampolgárt polgári engedetlenségre hívnak a tiltakozó tanárok március 16-án

oktatás
2022 március 07., 11:09
comments 5

Felhívásban hívnak minden munkavállalót polgári engedetlenségre a pedagógusok március 16-án, amennyiben a kormány addig nem vonja vissza a tanársztrájkot gyakorlatilag ellehetetlenítő rendeletét.

A tanárok akciósorozata negyedik hete tart, néhány budapesti iskola 1-1 napos tiltakozásával kezdődött, azóta pedig naponta több iskola szervezi meg a saját akcióját. A mai felhívást négy olyan pedagógus jegyzi, akik az elsők közt álltak bele a polgári engedetlenségbe: Törley Katalin, Tóth Viktor, Tollner József és Pilz Olivér.

link Forrás

A közleményben azt írják, az elmúlt években minden jogszerű lehetőséget kihasználva jelezték a döntéshozóknak és a társadalomnak, hogy Magyarországon az oktatás állapota válságos.

„A gyerekek túlterheltségén, a korszerűtlen és irdatlan mennyiségű tananyagon, az épületek, oktatási eszközök fizikai állapotán és a tanári pálya presztízsén az elmúlt 12 év alatt nemhogy javítani nem sikerült,

de ezek romlottak, és oda jutottunk, hogy egyre nagyobb a tanárhiány is.”

Felidézik, hogy a bérrendezést sürgető szakszervezetekkel már fél éve folytat eredménytelen tárgyalásokat a kormány, amikor pedig a szakszervezetek március 16-ra sztrájkot hirdettek, a döntéshozó olyan rendeletet hozott, ami kiüresítené a sztrájkot: „olyan feltételeket támasztott a sztrájk idejére, melyek az egyszerű napi gyakorlatban sem kivitelezhetők, s a tanároknak lényegében végig kell dolgozniuk a sztrájkjukat, csak a bérükről mondhatnak le az alatt”.

Felszólítják a kormányt, hogy mielőbb, de legkésőbb 2022. március 11-ig vonja vissza fent említett rendeletét, „és ezzel tegye lehetővé, hogy a már bejelentett időpontban a pedagógusok érzékelhető, méltányos elégséges szolgáltatások mellett végzett, fenyegetések nélküli sztrájkban vegyenek részt, ha addig a szakszervezetekkel a tárgyalóasztalnál nem sikerül megegyeznie”.

Amennyiben ez nem történik meg, országos szolidaritási akcióba és polgári engedetlenségre hívnak minden munkavállalót a sztrájk napján, március 16-án.

Kérik, hogy azok a pedagógusok, akik a kiüresített sztrájkot nem tartják elegendőnek, helyette a polgári engedetlenség eszközével élve tegyék láthatóvá munkabeszüntetésüket, az állampolgárokat pedig szolidaritásuk kifejezésére buzdítják:

„tűzzenek kockás szalagot ruhájukra vagy autójukra, vegyenek fel kockás inget vagy tegyék ki azt zászlóként az ablakokba, írjanak szolidaritási nyilatkozatot, jöjjenek az iskolákhoz, ne küldjék aznap iskolába gyereküket - ahogy azt a szakszervezetek is kérik - vagy akár álljanak le egy órára a munkával március 16-án reggel 8 és 9 óra között. A lényeg, hogy bármilyen jól látható módon tegyék nyilvánvalóvá, hogy A SZTRÁJK számukra is ALAPJOG!”

A szakszervezet is a rendelet visszavonását követeli

Közleményt adott ki a két nagy pedagógus-szakszervezet egyike, a PDSZ is, amiben követelik a február 11-i kormányrendelet visszavonását.

link Forrás

Azt írják, a járványügyi előírások feloldásával a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás, így nem lehet erre hivatkozva korlátozni a sztrájkjogot sem egy olyan rendelettel, ami már a neve szerint is „a köznevelési intézményeket érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról” szól, „a járványügyi veszélyhelyzeten kívül nem is születhetett volna meg”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.