Moszkvában beidéztek a rendőrségre egy hatodikost, aki kérdezni mert az iskolában a háborúról, és azt kiabálta, „Dicsőség Ukrajnának”

háború
2022 március 07., 17:28
comments 18

Moszkvában rendőrök mentek ki egy hatodikos gyerek lakásához, aki történelemórán a háborúról kérdezett, és a szünetben azt kiabálta, hogy „Dicsőség Ukrajnának” - írja a Novaja Gazeta cikkét szemlézve a Meduza.

A Kirill nevű fiú március 4-én - elmondása alapján több osztálytársával együtt - kérdéseket tett fel a tanárnak, aki úgy döntött, hogy aznap a harcokról beszélget a diákokkal. A fiú többek között azt kérdezte, hogy Putyin miért indított háborút Ukrajnában. Erre a tanár azt mondta, hogy ez nem háború, hanem „különleges művelet”. Kirill megkérdezte azt is, hogy miért kezdett el egyáltalán valaki háborúzni, és mikor lesz az egésznek vége. A tanár erre azt válaszolta, hogy Ukrajna kezdte, és akkor lesz vége, ha Ukrajna kapitulál. Az óra után Kirill több diáktársával együtt a folyosón azt kiabálta, hogy „Dicsőség Ukrajnának!”.

Rohamrendőrök elvezetnek egy háborúellenes tüntetőt Moszkvában
photo_camera Rohamrendőrök elvezetnek egy háborúellenes tüntetőt Moszkvában. Fotó: SERGEI MIHAILICENKO/Anadolu Agency via AFP

A fiú édesanyja, Natalja azt mondta, a tanítás után ismeretlen számról felhívták, és a rendőrségre hívták, hogy beszélgessenek a fiáról. Kirill osztályfőnöke pedig az iskolába hívta, hogy találkozzon a fiatalkorúak felügyelőivel. Natalja nem ment el a találkozóra, és kivette a fiát az iskolából. Március 7-én, amikor Kirill egyedül volt otthon, két rendőr érkezett a házukhoz. A fiú nem nyitotta ki az ajtót, ezért a rendőrök kikapcsolták az áramot a lakásban, és távoztak, az ajtónál pedig egy kihallgatási idézést hagytak.

Az anya nem tudja, ki tett panaszt a rendőrségen a család ellen, de elmondása szerint régóta tartó konfliktusuk van az iskolával.

(A fotó nem Kirill látható.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.