Moszkvában beidéztek a rendőrségre egy hatodikost, aki kérdezni mert az iskolában a háborúról, és azt kiabálta, „Dicsőség Ukrajnának”

március 7., hétfő 17:28
18

Moszkvában rendőrök mentek ki egy hatodikos gyerek lakásához, aki történelemórán a háborúról kérdezett, és a szünetben azt kiabálta, hogy „Dicsőség Ukrajnának” - írja a Novaja Gazeta cikkét szemlézve a Meduza.

A Kirill nevű fiú március 4-én - elmondása alapján több osztálytársával együtt - kérdéseket tett fel a tanárnak, aki úgy döntött, hogy aznap a harcokról beszélget a diákokkal. A fiú többek között azt kérdezte, hogy Putyin miért indított háborút Ukrajnában. Erre a tanár azt mondta, hogy ez nem háború, hanem „különleges művelet”. Kirill megkérdezte azt is, hogy miért kezdett el egyáltalán valaki háborúzni, és mikor lesz az egésznek vége. A tanár erre azt válaszolta, hogy Ukrajna kezdte, és akkor lesz vége, ha Ukrajna kapitulál. Az óra után Kirill több diáktársával együtt a folyosón azt kiabálta, hogy „Dicsőség Ukrajnának!”.

Rohamrendőrök elvezetnek egy háborúellenes tüntetőt Moszkvában. Fotó: SERGEI MIHAILICENKO/Anadolu Agency via AFP

A fiú édesanyja, Natalja azt mondta, a tanítás után ismeretlen számról felhívták, és a rendőrségre hívták, hogy beszélgessenek a fiáról. Kirill osztályfőnöke pedig az iskolába hívta, hogy találkozzon a fiatalkorúak felügyelőivel. Natalja nem ment el a találkozóra, és kivette a fiát az iskolából. Március 7-én, amikor Kirill egyedül volt otthon, két rendőr érkezett a házukhoz. A fiú nem nyitotta ki az ajtót, ezért a rendőrök kikapcsolták az áramot a lakásban, és távoztak, az ajtónál pedig egy kihallgatási idézést hagytak.

Az anya nem tudja, ki tett panaszt a rendőrségen a család ellen, de elmondása szerint régóta tartó konfliktusuk van az iskolával.

(A fotó nem Kirill látható.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt