Átmenetileg az összes éttermét bezárja a McDonald's Oroszországban

háború
2022 március 08., 18:24
comments 16
Moszkvai meki - off
photo_camera Moszkvai meki - off Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Chris Kempczinski vezérigazgató e-mailben értesítette a McDonald's dolgozóit és franchise partnereit arról, hogy a McDonald's átmenetileg felfüggeszti működését Oroszországban:

A vezérigazgató a levelében azt írja, hogy az ukrajnai invázió és az annak nyomában érkező európai humanitárius válság kimondhatatlan szenvedést okozott ártatlan embereknek, cégük pedig elítéli az agressziót és az erőszakot, és „imádkozunk a békéért.”

Kempczinski tájékoztatta a munkavállalókat arról, hogy azonnali pénzügyi támogatást nyújtottak ukrajnai éttermeik alkalmazottainak, továbbá 5 millió dollárt adományoztak a munkavállalók megsegítésére, tovább támogatják a Nemzetközi Vöröskeresztet a régióban, továbbá alapítványukon keresztül orvosi ellátást és humanitárius segítséget nyújtanak a lengyel-ukrán határon rászoruló családoknak és a gyermekeknek.

Kempczinski azt írja: Oroszországban összesen 850 étterem működik, ezek 62 000 embert foglalkoztatnak. A cég több száz helyi beszállítóval és partnerrel dolgozik együtt, és szolgál ki naponta több millió orosz vásárlót, immáron harminc éve. Értük, így az igazgató, felelősséggel tartoznak.

„Ugyanakkor értékeink miatt nem hagyhatjuk figyelmen kívül az Ukrajnában kibontakozó szükségtelen emberi szenvedést. (...) Az elmúlt héten Rick Hernandez elnökünkkel és a McDonald's igazgatótanácsának többi tagjával szorosan együttműködve a McDonald's úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja az összes oroszországi éttermét, és szüneteltet minden tevékenységet a piacon.”

A vezérigazgató leszögezi, hogy támogatni fogják cégeiket mind Ukrajnában, mind Oroszországban, és továbbra is támogatják a menekülteket Európa többi országában is:

„Ebben a helyzetben lehetetlen megjósolni, hogy mikor nyithatjuk meg újra éttermeinket Oroszországban. (...) A humanitárius helyzetet is szorosan figyelemmel fogjuk kísérni.”

Alig maradt nagy amerikai vállalat, amelyik ne függesztette volna fel működését Oroszországban az invázió kezdete óta. A McDonald's-ot már korábban is kritizálta az amerikai közvélemény, amiért nem reagált időben és kellő határozottsággal a válsághelyzetre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.