Felfüggesztik a külföldi valuták értékesítését Oroszországban

háború
2022 március 08., 22:59
comments 2
Főszerepben az orosz rubel
photo_camera Orosz rubel, formán kívül Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Felfüggesztik a külföldi valuták értékesítését Oroszországban - jelentette be az orosz jegybank kedd este.

A döntés azt jelenti, hogy az orosz állampolgárok nem vásárolhatnak nagyobb mennyiségű devizát abból a célból, hogy abban tartsák megtakarításaikat. Az intézkedések legalább szeptember 9-ig lesznek érvényben.

Az intézkedés értelmében az oroszok legfeljebb 10 000 dollárnyi külföldi valutát vehetnek fel számlájukról, minden más pénzösszeget ezentúl rubelben fizetnek ki a bankok.

A közlemény szerint - függetlenül a számla devizanemétől - a pénzfelvétel csak amerikai dollárban és csak a pénztárban történhet. A jegybank azt is jelezte, hogy minden ilyen tranzakcióra „néhány napot” várni kell.

A rubel hétfőn történelmi mélységbe zuhant a nyugati valutákkal szemben az Oroszországot sújtó nyugati szankciók eredményeként, amik a központi bankot és a legnagyobb orosz bankokat vették célba. Egy dollár 131,25, egy euró 143,3 rubel volt hétfő reggel.

Az orosz gazdaságra aztán kedden újabb csapást mért Joe Biden amerikai elnök bejelentése, ami szerint embargót rendelnek el az orosz olaj és gáz amerikai importjára. (Kyiv Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.