Az orosz tornász, aki Z betűvel a ruháján állt az ukrán versenytársa mellé a dobogón, úgy érzi, helyesen cselekedett

háború
2022 március 09., 14:13

A 20 éves Ivan Kuljak orosz tornász a dohai világkupaversenyen a harmadik helyen végzett, és a Putyin háborújának támogatását szimbolizáló Z betűvel a ruháján állt fel a dobogóra az aranyérmes ukrán riválisa mellé.

Kuljak – aki korábban volt sorkatona – a heves reakciók és a Nemzetközi Tornaszövetség belengetett fegyelmi eljárása ellenére úgy véli, helyesen cselekedett: „Azt mondták, hogy tegyek valamit a zászló helyére. Ezt megtettem. Mindent, amit lehetett, megtiltottak. Csak meg akartam mutatni, hogy honnan jövök. Nem tartottam a következményektől. Nem akartam semmi rosszat. A »Z« jel azt jelenti, hogy a »győzelemért«, a »békéért«. Az ukrán versenyzők csúnyán bántak velünk – ők kezdték belekeverni a politikát, mozgalmat indítottak. Ezután csak annyit tettem, hogy rátűztem a dresszemre ezt a jelképet.”

Ivan Kulijak a dobogón
photo_camera Ivan Kulijak a dobogón

Az ukránokról azt mondta, hogy: „Zászlóba bugyolálva jöttek ki, és azt kiabálták a pódiumon, hogy »Éljen Ukrajna!«. A szabályok szerint ez nem megengedett, ők mégis megtették. Ráadásul a kizárásunkat is követelték, annak ellenére, hogy mi nem tettünk semmi rosszat. Úgy gondolom, hogy helyesen cselekedtem.”

Hétfőtől egyébként az orosz és fehérorosz sportolók nem vehetnek részt a Nemzetközi Tornaszövetség versenyein, így Kuljaknak a vasárnapi volt az utolsó alkalma, hogy állást foglaljon.

Alapítvány a sportolókért

A Forma-1-es Haas istállótól menesztett Nyikita Mazepin alapítványt hoz létre olyan sportolóknak, akik az oroszok ukrajnai háborúja miatt nehéz helyzetbe kerültek.

A 23 éves versenyző bejelentette, hogy azokon a sporttársain szeretne segíteni, akik „rajtuk kívül álló, politikai okok miatt elvesztették a lehetőséget, hogy a legmagasabb szinten versenyezzenek”.

Nyikita Mazepin 2021. október 23-án a texasi Austinban.
photo_camera Nyikita Mazepin 2021. október 23-án a texasi Austinban. Fotó: Mark Thompson/Getty Images via AFP

„Az alapítványt az Uralkali finanszírozza majd abból a pénzből, amit idén a Forma-1-re költött volna” – mondta Mazepin, akivel együtt az orosz műtrágyagyártó és -forgalmazó cégnek, a Haas főszponzorának is távoznia kellett az autós gyorsasági világbajnokságból. A pilóta apja a cég egyik fő részvényese.

„Az alapítvány azoknak segít majd, akik életüket áldozták az olimpiai, paralimpiai vagy egyéb nagy versenyre való felkészülésre, amiken most az útlevelük miatt nem indulhatnak el” – közölte Mazepin, megjegyezve, hogy először a játékokról kitiltott orosz paralimpiai csapatnak nyújtanak majd segítséget.

Az oroszok ukrajnai inváziója nyomán - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának eleget téve - szinte a világ összes sportszövetsége eltiltotta az orosz klubokat és válogatottakat a nemzetközi sorozatokban való részvételtől, továbbá a legtöbb, Oroszországba tervezett világeseményt más helyszínen rendezik meg. (Nemzeti Sport, MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.