HVG: A Fidesz-KDNP bojkottálja az ukrajnai háború miatti rendkívüli ülést

március 9., szerda 17:00
19

A HVG azt írja, hogy Kövér László házelnök döntése alapján különleges szabályok szerint alakítják az államfőválasztás menetrendjét. A 10 év után távozó Áder János utódjáról délelőtt szavaz az Országgyűlés, és gyors, papírforma szerinti döntés várható: a kormánypárti kétharmad megválasztja a volt családügyi tárca nélküli miniszter és eddigi Fidesz-alelnök Novák Katalint.

Az Országgyűlés ülése reggel 8-kor kezdődik, és a lap szerint Orbán Viktor nem beszél napirend előtt, viszont a fél 10-kor kezdődő államfőválasztáson már a kormányfő is ott lesz, pedig sűrű a programja (délután kezdődik a versailles-i EU-csúcstalálkozó), épp ezért tették át a választást az eredetileg délutánra tervezett időpontról délelőttre.

Az elnökválasztás fél 10-kor kezdődik a két köztársaságielnök-jelölt, a Fidesz–KDNP által jelölt Novák Katalin és az ellenzéki pártok közös jelöltje, Róna Péter közgazdász 15-15 perces programbeszédével. Legutóbb ismertették a beszédek előtt a két jelölt (Áder és Majtényi László jogász, volt ombudsman) életrajzát is, de most Kövér döntése értelmében nem olvassák fel azokat. A lap szerint ez azért lehet, mert amíg Novák életútja jobbára politikai, addig Róna Péteré szakmai. (Ez egyébként nem szabály, csak szokás, de már többször előfordult, hogy nem olvasták fel.)

Kövér arról is döntött, hogy az ellenzéki jelölt nem tarthat sajtótájékoztatót a Parlamentben a választás előtt vagy után, mondván: a házszabály szerint a törvényhozás épületében csak országgyűlési képviselő tarthat formális sajtótájékoztatót, márpedig Róna Péter nem az. Novák képviselőként tarthat sajtótájékoztatót, de a lap szerint ő sem fog tartani.

A Parlamentben egyébként dönteni fognak az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztéséről, és este lesz még egy rendkívüli ülés is az ukrajnai háború miatt, de a HVG azt írja, hogy azt a kormánypártok bojkottálni fogják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt