Az Occidental Petroleum vezérigazgatója szerint az amerikai olajtársaságok most nem tudják növelni a termelést

háború
2022 március 11., 16:33

Az amerikai vállalatok jelenleg nem tudják növelni az olajtermelést, annak ellenére, hogy az olajárak 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedtek – mondta Vicki Hollub, az Occidental Petroleum Corp. amerikai olajtársaság vezérigazgatója.

Ellátási lánc, munkaerő, nyersanyag

A helyzet rendkívül nehéz az olajiparnak, hiszen az emelkedő árak miatt a cégeknek növelniük kellene az olajtermelést, de ez nem lehetséges, mivel a járvány súlyosan érintette az ellátási láncokat – mondta az amerikai vállalati vezető a CNBC-nek. Az olajtermelés növekedését hátráltató tényezők között említette még Hollub a munkaerő- és nyersanyaghiányt.

photo_camera Palaolajmező Kaliforniában 2014. március 24-én. Fotó: David McNew/Getty Images/AFP

A koronavírus-járvány teljesen megváltoztatta az energiaipart. Ha korábban minden az olajtermelés növelésére irányult, most a tőke ésszerű felhasználása a fő – közölte Hollub, aki szerint a vállalatok kénytelenek az adósság törlesztésére, az osztalékfizetésre, illetve a kiadások korlátozására összpontosítani.

Az Occidental Petroleum februárban bejelentette, hogy részvényenkénti 0,01 dollárról 0,13 dollárra kívánja emelni a negyedéves osztalékát. A Warren Buffett milliárdos tulajdonában lévő Berkshire Hathaway Inc. befektetési társaság a múlt héten 91,2 millió darab Occidental Petroleum részvényt szerzett 5,1 milliárd dollár értékben. Ezzel egy időben Carl Icahn amerikai vállalkozó eladta a cégben lévő részvényeinek 10 százalékát.

Háború, embargó

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter csütörtökön a kőolaj-kitermelésük növelésére szólította fel az ágazat amerikai cégeit az ukrajnai háború és az orosz export ellen elrendelt amerikai embargó miatt feszült piaci helyzet enyhítése érdekében.

Joe Biden amerikai elnök kedden jelentett be embargót az orosz kőolaj- és földgázexportra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt