„Ez nem az, amit várunk” – az ukrán elnök eléggé elégedetlen az Európai Unióval

háború
2022 március 11., 14:05
comments 6

Péntek hajnalban az EU-tagországok állam- és kormányfőinek versailles-i találkozója után nyilatkozatot adtak ki Ukrajna ügyében, amelyben megerősítették, hogy az ország „az európai családhoz tartozik”, ígéretet tettek a kapcsolatok és a partneri viszony még szorosabbá tételére, a február végén beadott hivatalos uniós csatlakozási kérelemről pedig az MTI hírösszefoglalója szerint „annyit jegyeztek meg, hogy várják az Európai Bizottság jelentését róla, ahogyan azt az uniós szerződések előírják”.

Mindezt pénteken újabb videós bejelentkezése során csalódottan kommentálta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint: „Tudjuk, mi hangzott el ezen a találkozón. Hogy ki szólalt fel. Hogy ki támogatott bennünket. Hogy ki hallgatott. Hogy ki törekedett arra, hogy olyan megfogalmazások kerüljenek a nyilatkozatba, amelyek nem lesznek elegendőek Ukrajna, Európa és a közös szabadságunk szempontjából. Hogy miként értékeljük a történteket? Egyszerűen: ennél több kell. Ez nem az, amit mi várunk.”

Zelenszkij úgy látja, elengedhetetlen, hogy a politikusok döntéseit összehangolják az európai emberek elvárásaival. „Tudjuk, hogy az emberek mit szeretnének. Ők is tudják, minden politikus tudja” – mondta, hozzátéve, Ukrajna európai uniós támogatásának 60 százalékos az általános támogatottsága az EU-ban.

„Az ügyünk mostantól az Európai Bizottság asztalán lesz. Az Uniónak ennél többet kell tennie” – húzta alá az ukrán elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.