Már kétszer is riasztották a magyar Gripeneket pénteken, de a gyanús jelek ellenére nem találtak semmit a légtérben

háború
2022 március 11., 15:49
comments 22

Rendkívüli bejelentést tett péntek délután Szijjártó Péter. A magyar külügymiszter a közösségi oldalán elmondta, a honvédség éjjel érzékelte egy tárgy átrepülését a magyar légtéren keresztül, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábnál lezuhant Tu-141-es típusú drónnal. Mivel az ügyben Románia légtere is érintett volt, szoros együttműködésben továbbra is vizsgálják az esetet.

A déli órákban aztán a magyar légierő újra detektált a radarokon hasonló jeleket – mondta el Szijjártó –, ezúttal az északkeleti országrészben. A Gripenek fel is szálltak Kecskemétről, bejárták a radarjelek nyomán bemért légteret, repülő objektumokat azonban nem találtak.

Ezt követően délután ismételten érzékeltek jeleket, a légierő gépe megint felszállt, a szóban jövő pontokat végigjárta, de objektumot ezúttal sem fedezett fel.

Szijjártó Péter külügyminiszter.

„Mivel a szomszédságban háború van – mondta a külügyminiszter –, fontos, hogy megfontoltan és higgadtan járjon el a honvédség és a légierő, ez így volt most és így lesz a továbbiakban is.”

Szijjártó ismét elmondta, hogy „meg kell védeni az emberek biztonságát, az a cél, hogy Magyarország ne keveredjen bele a háborúba”.

A külügyminiszter a román, a horvát és a szlovén kollégáját is tájékoztatta ezekről a fejleményekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.