Már kétszer is riasztották a magyar Gripeneket pénteken, de a gyanús jelek ellenére nem találtak semmit a légtérben

háború
március 11., 15:49
comments 22

Rendkívüli bejelentést tett péntek délután Szijjártó Péter. A magyar külügymiszter a közösségi oldalán elmondta, a honvédség éjjel érzékelte egy tárgy átrepülését a magyar légtéren keresztül, amelyről később kiderült, hogy azonos a Zágrábnál lezuhant Tu-141-es típusú drónnal. Mivel az ügyben Románia légtere is érintett volt, szoros együttműködésben továbbra is vizsgálják az esetet.

A déli órákban aztán a magyar légierő újra detektált a radarokon hasonló jeleket – mondta el Szijjártó –, ezúttal az északkeleti országrészben. A Gripenek fel is szálltak Kecskemétről, bejárták a radarjelek nyomán bemért légteret, repülő objektumokat azonban nem találtak.

Ezt követően délután ismételten érzékeltek jeleket, a légierő gépe megint felszállt, a szóban jövő pontokat végigjárta, de objektumot ezúttal sem fedezett fel.

„Mivel a szomszédságban háború van – mondta a külügyminiszter –, fontos, hogy megfontoltan és higgadtan járjon el a honvédség és a légierő, ez így volt most és így lesz a továbbiakban is.”

Szijjártó ismét elmondta, hogy „meg kell védeni az emberek biztonságát, az a cél, hogy Magyarország ne keveredjen bele a háborúba”.

A külügyminiszter a román, a horvát és a szlovén kollégáját is tájékoztatta ezekről a fejleményekről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt