Biden: Ha a 3. világháború az ára, a NATO területét akkor is megvédjük

külföld
2022 március 11., 23:37
comments 19

Joe Biden amerikai elnök a képviselőház demokrata tagjainak tartott pénteki beszédében kijelentette, hogy ha a NATO bármelyik tagállamát támadás éri, akkor az USA beavatkozik a védelmében, annak tudatában is, hogy ez a 3. világháború kitöréséhez vezet.

Így fogalmazott:

"Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, továbbra is összetartunk európai szövetségeseinkkel, és az a félreérthetetlen üzenetünk, hogy a NATO területének minden négyzetcentiméterét megvédjük - minden egyes négyzetcentiméterét - az egyesített, összeforrt NATO-val. Egységben. Ezért telepítettem több mint 12 ezer amerikai katonát Oroszország határaihoz - Lettországba, Észtországba, Litvániába, Romániába, és a többi országba - mert egyszerre reagálunk. Világos, ha felvesszük a harcot, az a harmadik világháborút jelenti, de szent kötelességünk, hogy védjük a NATO területét, szent kötelességünk az 5. cikkely betartása."

Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke
photo_camera Biden a pénteki beszéde közben. Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

A NATO alapszerződésének 5. cikkelye rendelkezik arról, hogy bármely tagállam elleni külső támadás esetén az összes tagállam együtt nyújt katonai segítséget a védekezéshez.

Joe Biden ugyanakkor világossá tette azt is, hogy nem célja a harmadik világháború, és éppen ezért újra elmondta, hogy amerikai katonák nem lépnek ebben a háborúban Ukrajna területére. Az ukrán hadszíntér tehát önmagában nem vezethet harmadik világháborúhoz. Ha az oroszok nem támadnak NATO-tagállamra, akkor nem kell a világháborútól tartani szerinte.

Biden teljes beszéde itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.