„Ha ma nem segít, holnap orosz rakétákra ébred az unió” - kétségbeesett üzenetet küldött Lviv polgármestere

háború
2022 március 13., 16:07
comments 9
Andrij Szadovij, az ukrajnai Lviv város polgármestere
photo_camera Andrij Szadovij, az ukrajnai Lviv város polgármestere Fotó: STRINGER/Sputnik via AFP

Kétségbeesetten nyilatkozott a BBC-nek vasárnap a lengyel-ukrán határtól alig 70 kilométerre fekvő Lviv város polgármestere, Andrij Szadovij.

Vasárnap reggel az oroszok bombázni kezdték a várostól keletre - a határtól kevesebb mint 20 kilométerre fekvő - katonai gyakorlótámaszpontot.

Az oroszok legalább nyolc (más források szerint ennél jóval több) rakétát lőttek ki a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ (ICPS) támaszpontjára, minimum 35 embert megöltek, és 134-et megsebesítettek. Ez volt az első komolyabb támadás, ami az ország nyugati részét érte.

Az ICPS bázison nyugati katonák is rendre állomásoztak, és a NATO tisztjei is segítették itt az ukránok kiképzését.

link Forrás

Andrij Szadovij vasárnap délután azt nyilatkozta, hogy Lviv ma egy hatalmas menekülttáborra emlékeztet, miután több mint 200 ezer ember érkezett már Lvivbe, és a városvezetés értük felelősséggel tartozik.

„A ma reggeli támadás sokkolt. (...) Volt egy találkozóm lengyel politikusokkal és lengyel polgármesterekkel. Nagyon határozott üzenetet küldtem, 20 km-re az Európai Unió határaitól. Katonai felszerelésre van szükségünk, golyóálló mellényekre, és sisakokra. Közös támogatásra és segítségre van szükségünk, a menekülteknek és a seregnek is".

Szadovij szerint Lviv ma már hasonló helyzetben van, mint bármely más ukrajnai város a keleti vagy déli országrészben, és mi ugyanúgy célpont lehet.

Utolsó üzenetében a NATO országaihoz szólt, és figyelmeztetett, hogy a háború megérkezett a határaikhoz:

„Szükségünk van a légtér lezárására, szükségünk van katonai felszerelésre... Még ma döntésre van szükségünk. Ma van szükségünk golyóálló mellényekre, nem holnap. Holnap orosz rakéták célba érnek az Európai Unióban”.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.