Helyiek szerint belarusz halottasházakban rejtegethetik az elesett orosz katonák holttesteit

háború
2022 március 13., 13:59
comments 14
Orosz tankok és katonák úton Ukrajna felé február 22-én
photo_camera Orosz tankok és katonák úton Ukrajna felé február 22-én Fotó: EyePress via AFP

Helyi lakosokkal folytatott beszélgetésekre hivatkozva azt írja a Szabad Európa, hogy a belaruszi halottasházakban rengeteg orosz katona holttestét rejtegetik, és a hatóságok így igyekeznek eltitkolni a háború tényleges veszteségeit orosz oldalról.

A lap helyi tudósítója szerint Mazir lakói teljesen ledöbbenve nézték, ahogy Oroszországba induló vasúti szerelvényeket holttestekkel töltöttek meg a város pályaudvarán.

link Forrás

A beszámoló szerint több belarusz városban is arról beszélnek a lakosok, hogy nagy mennyiségben szállítják hozzájuk elesett katonák holttesteit a frontról.

Állításaik szerint a homeli és naruliai hullaházban sincs már több hely. A holttesteket teherautókkal szállítják a hullaházakba, onnét pedig vonattal vagy repülővel küldik őket vissza Oroszországba.

A belarusz orvosokat állítólag állásuk elvesztésével is megfenyegették, nehogy információkat terjesszenek az elesett orosz katonák számáról.

Arról, hogy mekkora veszteségeket szenvedett idáig az orosz sereg, ellentmondásos információk kerültek nyilvánosságra.

Az amerikaiak szerint néhány ezer áldozatról lehet szó, az ukránok 10 ezer feletti számot emlegetnek, az orosz hatóságok százas nagyságrendben ismertek el idáig veszteségeket. (Szabad Európa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.