Moszkva szerint lehet, hogy kénytelenek lesznek rubelben fizetni a devizaadósságukat

külföld
2022 március 14., 15:07

Az orosz pénzügyminisztérium arra készül, hogy szerdán törleszti egyes adósságait a külföldi hitelezők felé, de kifizetések rubelben fognak megtörténni, ha a szankciók megakadályozzák a bankokat abban, hogy a kibocsátási pénznemben törlesszenek, közölte hétfőn a minisztérium.

„Ez csőd lenne? Orosz nézőpontból mi teljesítjük a kötelességeinket” – mondta hétfőn egy tévéinterjúban Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a Reuters beszámolója szerint.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter
photo_camera Anton Sziluanov pénzügyminiszter Fotó: ALEXANDER ASTAFYEV/Sputnik via AFP

Az Ukrajna ellen indított háború miatt elrendelt nyugati szankciók kizárták az orosz pénzügyi intézményeket a globális pénzügyi rendszer fontos részeiről, és befagyasztották az ország 640 milliárd dolláros devizatartalékának közel felét. A szankciók hatására az orosz gazdaság évtizedek óta nem látott válságba zuhant.

Sziluanov elmondása szerint Oroszországnak legközelebb március 16-án kéne fizetnie az eurókötvényei után, és már felvették a kapcsolatot a nyugati bankokkal, de mivel az orosz devizatartalék egy jelentős részét befagyasztották, a miniszter szerint a törlesztést „különleges kihívások” nehezítik.

A Reuters szerint az orosz kormánynak 117 millió dollárt kéne fizetnie szerdán két dolláralapú kötvénycsomagja után. A miniszter az interjúban azt mondta, hogy ha kedden azt látják, hogy a szankciók miatt komplikációk lépnének fel a törlesztés során, akkor felkészülnek arra, hogy rubelben fizessék ki az adósságukat. A miniszter hangsúlyozta, hogy az országnak rendelkezésre állnak a szükséges források ahhoz, hogy fizesse a külső kötelezettenégeit, és szükség esetén akár a devizatartalék jüan-alapú részét, illetve az aranytartalékot is felhasználhatják erre a célra.

Mivel számos orosz bankot kizártak a SWIFT nemzetközi pénzügyi kommunikációs rendszerből, jóval nehezebbé vált pénzt utalni Oroszországból külföldre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.