A háború ellen kelt ki a volt orosz miniszterelnök-helyettes, aki jelenleg a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke

külföld
március 15., 6:44

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az egykori orosz miniszterelnök-helyettes, Arkagyij Dvorkovics hétfőn a Mother Jonesnak nyilatkozva ítélte el a háborút, írja a Reuters.

A háború a legrosszabb, amivel valaki szembekerühet élete során. Beleértve ezt a háborút is, mondta Dvorkovics, látványosan használva a háború kifejezést, ami szembemegy a hivatalos orosz narratívával, hogy csak egy „különleges katonai művelet” zajlik Ukrajnában. Dvorkovics elmondta azt is, hogy gondol az ukrán civilekre.

photo_camera Arkagyij Dvorkovics Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV/Sputnik via AFP

Beszélt arról is, hogy a háború nemcsak felbecsülhetetlen életeket vesz el, de megöli a reményt és az ambíciót, és befagyaszt vagy elpusztít kapcsolatokat is.

A FIDE elnökének kiállása a háború ellen azért jelentős, mert Dvorkovics korábban Dmitrj Medvegyev miniszterelnök gazdasági tanácsadója volt, majd 2012 és 2018 között miniszterelnök-helyettes volt a Kremlben. Emellett a Nemzetközi Sakkszövetség élén betöltött pozíciója is politikai jelentőséggel bír, hiszen a sakk rendkívül fontos szerepet tölt be az orosz politikai életben és nemzetközi kapcsolatokban, és ez az a nemzetközi sportszövetség, melynek tán a legszorosabb politikai és gazdasági kapcsolatai vannak a Kremllel. Március elején számos világhírű orosz sakkozó követelte a háború azonnali leállítását.

Dvorkovics közölte azt is az interjú során, hogy Oroszországban maradt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt