Attól tartok, hogy Orbán a történelem legrosszabb magyar–lengyel viszonyát teremti meg – véli a nemrég lemondott tiszteletbeli konzul

POLITIKA
2022 március 15., 09:03
comments 3

Március 7-én derült ki, hogy lemondott posztjáról Magyarország szczecini tiszteletbeli konzulja, Artur Balázs, mert szerinte védhetetlen a kormány álláspontja a háború ügyében. –

A háromszor is miniszteri posztot viselt egykori Szolidaritás-tag, többszörös képviselő és szenátor most a Válasz Online-nak beszélt a lemondása okairól, és arra a felvetésre, hogy ugyan Orbán és Putyin barátsága nem volt újkeletű, elmondta, hogy

„amikor az imperialista Oroszország rárontott a független Ukrajnára, teljesen más helyzettel kellett szembesülnünk – egy olyan helyzettel, amely romba döntheti a kialakult világrendet és fenyegeti Európa békéjét. Ebben az ügyben bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető. Nem lehetnek kétségeink, amikor a hősiesen védekező Ukrajna támogatásáról van szó – akár fegyverszállításokkal. Minden, a lemondásomhoz vezető indíték szerepel a hivatalos közleményemben. Attól tartok, hogy Orbán Viktor – azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal – a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremti meg.”

Artur Balazs 2021-ben
photo_camera Artur Balazs 2021-ben Fotó: Mateusz Gieryga/Wikipedia

A lemondásról beszámoló, a magyar külügyminisztériumnak küldött követségi levélben felmerült, hogy az egykori képviselő lépéséről egyeztetett a lengyel kormánypárttal is, de Balázs erről az interjúban elmondta, hogy senkivel nem egyeztetett a döntése előtt, csak saját meggyőződését tükrözte a döntés.

A nagyköveti levélből kiderül az is, hogy megpróbálták meggyőzni a magyar diplomaták, és Balázs elmondta, hogy nagyra értékeli a korábbi közös munkájukat, a lemondása mindkét fél számára szomorú pillanat volt, de többet nem mondhat erről.

A Válasz Online-nak adott interjúban elmondta azt is, hogy szerinte Moszkva háborúja totális és kegyetlen: ártatlan civileket, nőket és gyereket támadnak és ölnek meg, kórházakat, óvodákat és iskolákat bombáznak és pusztítanak el.

„Minden elismerésem Zelenszkij elnöknek azért a hősies bátorságért, amellyel országa függetlenségét védelmezi. Meggyőződésem, hogy Ukrajna megsegítésének nem kellene határt szabni, másképp – egy potenciális putyini győzelem esetén – csak Oroszország és az orosz hadsereg birodalmi étvágyát növeljük, ezzel pedig más európai országok is a célkeresztjükbe kerülhetnek. Putyin retorikája már az atomfegyverek bevetésénél tart, ami a civilizált világban példátlan.

Súlyosan téved, aki azt gondolja, hogy megelégedne Ukrajna megszállásával – valójában ez csak a kezdet lenne. Ukrajna támogatása tehát az európai béke megőrzéséért vívott harc is.”

Arra a kérdésre, hogy hogyan látják a lengyel kormánypártban a magyar kormányzati reakciókat a háborúra, Balázs elmondta:

„A Gazeta Polska olvasói, akik amúgy a fideszes békemenetek állandó résztvevői, ezúttal nem jöttek el Budapestre. A hetilap a PiS egyik legfontosabb médiuma, így ez a döntés elég hiteles jele annak, hogy milyen hangulatban vannak a PiS-vezetők. Hozzátenném ugyanakkor: szerintem ez az elmozdulás csak a párt vezetői és Orbán Viktor kapcsolatára vonatkozik; a két nemzet közti barátság sokkal erősebb, szilárd történelmi alapjai vannak, amelyek nem a politikusok közti kapcsolat függvényei. Hiszek abban, hogy e tekintetben – magyarok és lengyelek mint nemzetek viszonyában – semmi nem változott.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.