Eddig 130 embert mentettek ki a lebombázott mariupoli színházból

külföld
2022 március 18., 12:25

130 embert sikerült egyelőre kimenteni abból a színházból Mariupolban, amelyet szerdán bombázott le az orosz hadsereg - ezt közölte pénteken Ludmilla Gyenyiszova ukrán emberi jogi biztos a Guardian beszámolója szerint. A tévében közvetített beszédében az ombudsman azt mondta, a mentés folyamatosan zajlik.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko péntek délelőtt azt nyilatkozta, hogy még több időre van szükségük ahhoz, hogy pontos adatokat tudjanak közölni a túlélők és az áldozatok számáról. Arról sincsenek biztos információk, hogy hány ember keresett menedéket a színházban található bunkerben, de a Donyeck régió korábbi vezetője, Szerhij Taruta a sajtónak azt mondta,

akár 1300 civil is lehetett az épületben, amikor egy orosz repülő bombát dobott az épületre. A korábban Dmitro Gurin, Mariupol parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a színházban lévő bunker nem sérült meg, de mivel a bombatámadás szinte teljesen megsemmisítette a színház épületét, a bunkerben rejtőző civilek nem tudnak kijutni onnan.

Ez maradt a mariupoli színházból, ahol több mint ezren kerestek menedéket
photo_camera Ez maradt a mariupoli színházból, ahol több mint ezren kerestek menedéket Fotó: EyePress via AFP

Pavlo Kirilenko, a donecki régió katonai közigazgatásának vezetője korábban "színtiszta terrorizmusnak" nevezte a színház bombázását. "Ez a csőcselék fizikai valójában akarja megsemmisíteni Mariupolt és a mariupoliakat" - írta szerdán a Telegramon.

Az épület elé két oldalt nagy betűkkel az aszfaltra írták, hogy GYEREKEK, ezzel is jelezve az orosz bombázók pilótáinak és felderítőknek, hogy civilek és gyerekek vannak az épületben.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.