"Ez a csőcselék el akarja pusztítani Mariupolt és a mariupoliakat"

március 16., szerda 23:03
1

Pavlo Kirilenko szerint szándékosan támadták az oroszok a mariupoli színházat, ahol a helyi tanács jelentése szerint akár 1200 polgár is meghúzhatta magát azután, hogy a város harmadik hete tartó ostroma során kibombázták őket otthonukból. A donecki régió katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon közzétett posztjában nem finomkodott. "Ez a csőcselék fizikai valójában akarja megsemmisíteni Mariupolt és a mariupoliakat" - írta.

A mariupoli városi tanács jelentése szerint az orosz légierő szerda délután bombázta le a város színházát. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés - a mariupoli tanács Telegram-csatornáján órák óta nincs friss poszt, a városból az ostrom kezdete óta nagyon nehéz hírt adni, megszakadtak a kommunikációs csatornák. Mindenesetre ha a színház, ahol egyébként a Maxar Technologies március 14-i műholdfelvétele alapján jól láthatóan jelezték, hogy gyerekek is tartózkodnak, valóban tele volt civilekkel, a bombázás az ukrajnai háború eddigi legsúlyosabb atrocitása, nyilvánvaló háborús bűncselekmény.

A Maxar Technologies március 14-én készült műholdképén is jól kiolvasható a mariupli színház előtti térre és a mögötti parkolóba felfestett "дети" (gyerekek) felirat. Az épületet két nappal később bombázta le az orosz légierő. Fotó: -/AFP

Kirilenko tájékoztatása szerint az oroszok a színház mellett a Neptun

uszodát is bombázták. A színházban az ő beszámolója szerint is "több száz mariupoli keresett menedéket". "Nem tudni, hogy vannak, mert az óvóhely bejáratát elzárják a romok" - írta.

Hozzátette, hogy "az oroszok már azt hazudják, hogy a színház az Azov ezred főhadiszállása volt. Pedig tudják, hogy civilek tartózkodtak ott".

Az orosz védelmi minisztérium a bombázás után még azt is tagadta, hogy lebombázták volna az épületet. A múlt héten, amikor a mariupoli szülészeti klinikát bombázták le, az oroszok valóban azt állították, hogy az igazából a várost védő Azov ezred főhadiszállása volt, a bombázás után készült felvételeken látható áldozatok pedig színészek. Egyiküket külön is kipécézték, mert a háború előtt fotómodellként dolgozott, és volt egy szépségblogja is. Mondjuk azon az ostrom előtt közölt utolsó fényképen jól látható, hogy a terhesség utolsó szakaszában járt, azóta meg is szülte gyermekét.

"A Neptun [uszodában] is csak civilek voltak. Most terhes és gyerekes nők vannak a romok alatt. Ez színtiszta terrorizmus" - írta Kirilenko, aki szerint egyelőre ott se világos, hogy hány áldozata lehet a támadásnak. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt