Lökdösődéssel és bekiabálásokkal kezdődött a bolgár parlament pénteki ülése, Hitlerhez hasonlították a kormányt

külföld
2022 március 18., 09:28
comments 7

15 perces szünetet kellett elrendelni a bolgár parlament pénteki ülésnapján, miután a képviselők lökdösődni kezdtek. Az ülésteremben eleve feszült volt a hangulat, csütörtök este őrizetbe vették Bojko Boriszov korábbi miniszterelnököt, akit EU-s források ellopásával vádolnak. Boriszov a legnagyobb ellenzéki párt, a GERB vezetője is.

Az ülés elején a GERB-es Daniel Mitov képviselő olvasott fel egy nyilatkozatot, amiben többek közt elhangzott, hogy

„A Barbarossa hadművelet előestéjén Hitler azt mondta: »Csak rájuk kell rúgnunk az ajtót, és az egész korhadt építmény összeomlik«. Valószínűleg Putyin is így gondolta az ukrajnai invázió előestéjén. Ehelyett azonban ugyanaz történt, mint a második világháborúban - a szerkezet, ahelyett, hogy összeomlott volna, megerősödött a támadástól, és most győzelmeket arat. Gyanítom, hogy az önök kormánya ugyanezt mondta a GERB-ről a Boriszov elleni puccs előestéjén, de ezúttal a történelem megismétli önmagát, és látni fogják, hogy ahelyett, hogy elpusztítanának minket, ez az alattomos puccs úgy fog mozgósítani bennünket, mint még soha semmi.”

Mitov ezután „a demokratikus elvekben hívő összes bolgárt” tiltakozásra szólította, és kijelentette, hogy a mostantól kezdve a GERB képviselőcsoportja minden törvényes eszközzel az előrehozott parlamenti választásokért fog dolgozni, szerintük ugyanis ez az egyetlen esély arra, hogy megoldják a mostani politikai válságot, és elűzzék a jelenlegi kormányt.

A GERB képviselői ezután skandálni kezdtek, a kormány lemondását követelve.

Ezután Alekszander Duncsev, a kormányt támogató Tovább Változunk képviselőcsoport tagja lépett a szószékre, és üdvözölte Boriszov őrizetbe vételét, azt mondta, „végre elkezdtek történni a dolgok”, és nagyon helyes, hogy a bűnösöket nem az egyszerű emberek között, hanem a politikai vezetés legmagasabb szintjein keresik.

Ezután nem sokkal kezdődött a lökdösődés. A parlament ülését élőben itt lehet követni, és vissza is lehet tekerni a felvételt, de a lényeget idetesszük:


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt