A jegybank 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte az alapkamatot

gazdaság
2022 március 22., 13:32
comments 3

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

Az MNB testülete a februári ülésén az alapkamatot 3,4 százalékra emelte az addigi 2,9-ről, emellett az egynapos betéti kamatot is 3,4 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatát 5,4 százalékra emelte. Januárban szintén 50 bázisponttal 2,9 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot.

Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, a jegybank logisztikai központjában 2021. július 6-án
photo_camera Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A monetáris tanácsa március 8-i, eredetileg nem kamatdöntő ülésén az alapkamatot 3,4 százalékon hagyta, de a kamatfolyosó felső szélét 100 bázisponttal, 5,4 százalékról 6,4 százalékra emelte. A kiadott közlemény szerint a lépés oka az volt, hogy az orosz-ukrán háború erősítette az áru- és pénzpiaci kockázatokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.