A lengyel-magyar fegyverbarátságról szóló könyvet mutatott be Németh Szilárd

POLITIKA
2022 március 23., 12:10
comments 2

Németh Szilárd honvédelmi államtitkár a Magyar-Lengyel Barátság napja alkalmából a Magyar Birkózó Akadémián mutatta be a „Két, jóbarát, Dea bratanki” című könyvet, ami a 20. század első felének magyar-lengyel katonai kapcsolatairól, együttműködéséről szól - írja az MTI.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Németh a könyvbemutató előtt Csepel főterén egy emléktáblát is megkoszorúzott, amely a lengyel nemzet háláját hirdeti az 1919-1920-ban a Magyar Királyság által Lengyelországnak nyújtott katonai segítségért.

Március 23-a a lengyel-magyar barátság napja, a könyvbemutató időpontja viszont az ukrajnai orosz invázió miatt elég sajátos.

A lengyel és a magyar kormány eddigi szoros kapcsolata távolságtartóbb lett a szomszédban zajló fegyveres konfliktus miatt. Lengyelország határozottan elítéli Putyint, és fegyvereket szállít Ukrajnába, addig Orbán valamiféle semleges állapotot hirdetett és nem küld szállítmányokat Ukrajnába, ahogy arra sem ad engedélyt, hogy fegyverszállítmányok lépjék át a magyar-ukrán határt. A lengyel, cseh és szlovén kormányfő múlt héten Kijevbe utazott, hogy kiálljanak Ukrajna függetlensége mellett és biztosítsák Zelenszkijt a támogatásukról. Orbán tudott a látogatásról, de nem ment.

Vasárnap derült ki, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt Áder János nem utazik ki a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségére. “Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk” - szerepelt a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.