Az ukrán miniszterelnök-helyettes figyelmeztette a magyar kormányt, hogy nem lehet az oroszokkal hancúrozni egy civilizációs összecsapás közben

március 23., szerda 0:11
9

Kedd délelőtt az ukrán külügyminisztérium még viszonylag finoman utalt arra a magyar kormánynak, hogy aki arról beszél, hogy ne provokáljuk Oroszországot, valójában az agressziónak ad teret. Azonban kora délutánra Irina Verescsuk az oldalán jóval keményebben nekiment a kormánynak:

Ahogyan a magyar vezetés az utóbbi időben Ukrajnát kezeli az még annál is rosszabb, mint amit néhány orosz szatellit állam csinál a volt Szovjetunóból. Ez egy egészen kellemetlen meglepetés, főleg az ukrajnai magyaroknak, akik közül sokat személyesen is ismerek. Magyarország nem támogatja a szankciókat, nem szállít fegyvereket, nem engedi át más államok fegyverszállítmányait, gyakorlatilag mindenre nemet mond.

Nagyon kicsi a különbség Budapest hivatalos retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes Fotó: STRINGER/Sputnik via AFP

Majd találgatni kezdte, hogy mindennek mi lehet az oka: „Mert kedvezményes orosz gázt akarnak? Vagy mert titkon még a mi Kárpátaljánkról álmodoznak? És mi van Magyarország népével? Ők akarnak lenni azok, akik hátba szúrnak minket, miközben szorult helyzetben vagyunk? Miért? Egy kis orosz apróért?

Szerinte nem valószínű, hogy ebben a civilizációs összecsapásban Magyarország egyszerre tudna „hancúrozni az oroszokkal” és nyerészkedni a szomszédja gondjain.

Magyarországnak egyszerűen csak a jó oldalra kellene állnia, a civilizált világ oldalára. Nem ismételjék meg a második világháború idején elkövetett hibákat, amikor Magyarország rosszul választott. A helyes választás mindig nehéz először, de aztán könnyű követni” - üzente Verescsuk.

Egy nappal korábban Orbán Viktor közölte, hogy a csütörtöki NATO-csúcson nem akar légtérzárat Ukrajna felett, az EU-csúcson pedig azt sem támogatja, hogy a szankciókat kiterjesszék az orosz gáz- és olajbehozatalra. Szjjártó Péter pedig a békefenntartó misszióra is háborús kockázatként utalt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt